Marieta Toneva

Marieta Toneva

© Marieta Toneva/BUS2017 "Dit längtan bär"

Marieta Toneva

Marieta Toneva föddes 1968 i Sofia, Bulgarien. 1987-92 utbildades hon på Konstakademien i samma stad. Hon har bott i Sverige i femton år och lever och verkar i Dalarna. Toneva arbetar med varierande material för både inom- och utomhusmiljö i material som skulptural textil, emalj och laminerat glas/plexiglas. I hennes verk ses starka färger och mycket detaljer och hon har också arbetat med screentryck, sidenmåleri, mode och har designat mönster för tyg till textilindustrin.

Toneva arbetar som konstnär på deltid och resten av den yrkesverksamma tiden representerar och säljer hon andra konstnärers verk.

Hon beskriver sina verk bland annat så här:
“I mina bilder behandlas ofta temat om mänsklig närvaro trots mänsklig frånvaro, och de är en betraktelse över den mänskliga kvarstående energin i vår omgivning, om ögonblicket före eller efter. Jag söker mig till mellanrummet där en till synes tom och rofylld plats fortfarande andas våra mänskliga spår. Vad jag eftersträvar är ett möte med betraktarens egen fantasi i hopp om att den ska leda vidare till att undersöka tomrummet i sökandet efter närvaro.”

Marieta Toneva är inköpt och representerad i många av landets kommuner och landsting samt hos företag och privatsamlingar bland annat i Sverige, USA och Frankrike.

Se mer på konstnärens hemsida.