Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

v. 38
Hejdå stress! : en guide för återhämtare och berörda
Av Anna Voltaire

Anna Voltaire jobbar som läkare inom psykiatrin och det här är hennes uppföljare till boken "Innan väggen".

"Hejdå stress" är en humoristisk personlig bok med handfasta råd och tips till den som drabbats av utmattning och är på bättringsvägen. Har man en gång drabbats av psykisk ohälsa finns risken att man drabbas igen om man inte ändrar på sina vanor. Författaren ger många bra tips på hur man kan lägga upp sin vardag, ha koll på stressorer, lyckas motionera, göra en krisplan och ha tid för avslappning.

Alla omkring en återhämtare involveras i såväl sjukdom som tillfrisknande vilket innebär krav som inte alltid är lätta att hantera. Den anhöriges del i tillfrisknandeprocessen är viktig, Anna ger råd och menar att den anhörige kan behöva hjälp av en hjälpare för att få avlastning eller prata om det som sker. Likaså är arbetsgivaren viktig, här finns ett helt avsnitt som tillägnas arbetsgivaren med råd och tips gällande förebyggande arbete och hur man kan stötta en anställd på vägen tillbaka till arbete.

Alla som kämpar med psykisk ohälsa orsakad av stress och deras närstående kan få nytta av denna guide.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 37
Tvilling
Av Inger Alfvén

Det här är Inger Alfvéns 24:e roman och här får man lära känna Lollo som är född på 50-talet. Hon halvtidsjobbar som psykolog men har satsat sina krafter på de två barnen, skött marktjänsten, inrett villan i Bromma medan maken Peter har bestämt över allt annat, t.ex. vilka vänner de ska umgås med.

Lollo har en tvillingsyster, Pi, som är Lollos motsats i allt. Pi har ingen familj och är en svärande, snaggad radikalfeministisk fotograf som riskerat livet som krigsfotograf i Sarajevo, rapporterade live från Berlinmurens fall och från krigets dramatiska inledning i Irak. Pi har en stor och betydelsefull plats i Lollos familj där hon blir barnens idol.

En bra och välskriven roman där det finns mycket att prata kring. Kanske ett förslag till en bokcirkel?

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 36 
Hon som var jag. En memoar om Alzheimer.
Av Wendy Mitchell

Detta är något så ovanligt som en berättelse inifrån om hur det är att drabbas av alzheimer. Vid 58 års ålder får författaren sid diagnos och tvingas lägga om hela sitt liv. Klarsynt beskriver hon hur de tidiga stadierna i demensen känns och den vanmakt hon känner över en tillvaro som långsamt släcks ner.

Se om boken finns inne och reservera den här