Scenschema 22 november

Kultursprutan Musik & Teater

Stjärnhjärnan - hundra miljarder skäl att sjunga!

Stjärnhjärnan är en nyskriven sång- och musikföreställning om den där kroppsdelen som alla använder varje dag men som vi oftast inte tänker så mycket på: vår mystiska, fantastiska hjärna! Att hjärnan är bra på att tänka, räkna och komma ihåg glosor, det vet vi! Men att hjärnan blir bättre av att vi sjunger, spelar och dansar är ganska nytt. Häng med på en upptäcksfärd innanför pannbenet. Med sång, musik, humor och spännande vetenskap far vi genom hjärnans vindlingar, neuroner och synapser. Vi sjunger och lär oss hur vi lär oss, hur vi får bättre minne och varför det är så viktig att sjunga, spela och måla.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6240 
MÅLGRUPP: Förskoleklass – åk 3, Åk. 4-6

Kunskapsteatern

Svarta Moln -En Auschwitzöverlevares berättelse

17 år gammal kastades Walter Kielba rakt in i andra världskrigets fasor. Som polack blev han deporterad och satt i flera olika fångläger. Åren som följde blev dramatiska och fasansfulla, men innehöll också vänskap och ett trotsigt hopp. Mot alla odds överlevde han och hamnade till slut i Karlstad. Detta är Walters berättelse. Svarta moln är en monolog som bygger på Walters anteckningar och minnen och som vill få oss alla att försöka förstå och samtidigt väcka medvetenhet kring nutida strömningar i samhället.

Tyvärr finns inte många överlevare kvar som kan berätta sin historia, därför blir denna teatermonolog viktig för vår samtid – minnet för inte dö!

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/4087
MÅLGRUPP: Åk. 7-9, Gymnasiet

Awake Projects

Lady of the Lake

En advokat med alldeles för många #metoo ärenden på sina axlar och tre väsen ur legenden om Kung Arthur. Vad har de med varandra att göra? En mytisk föreställning med musik, rörelse och dramatik. Följ med på en tankeväckande resa på både svenska och arabiska. 

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6533 
MÅLGRUPP: Åk. 7-9, Gymnasiet

Wermland Opera

Min Kompis Terje

Kims enda vän heter Terje. Terje är lite skum, han kan inte gå och snackar inte, spelar bara gitarr hela tiden. De har rätt kul, men ibland önskar Kim att Terje var mer normal. Ibland får Kim hänga med de andra i klassen efter skolan. Hon vet att Terje väntar på henne, men hon går med de andra ändå. Terje brukar inte säga nåt. Men en gång får hon vara med de andra flera dagar i rad. När hon kommer tillbaka till Terje är han borta? Vart har han tagit vägen? Är han arg? Har hon ingen kompis alls nu? Min kompis Terje handlar om vänskap, lojalitet och att få vara med. Föreställningen vill stötta unga i att vara en bra kompis.

www.wermlandopera.com 
MÅLGRUPP: Åk 4-6

UngaTur

BETWEEN

I BETWEEN möter vi Anna, som nyligen förlorat en vän. I flickrummets vakuum får hon en dag kontakt med en annan dimension. På andra sidan väggen finns en portal – ett rotsystem som förbinder henne med alla världens sörjande flickor. På sin vandring genom rotsystemet möter Anna andra flickor i olika stadier av sorg, och kan tillsammans med dem skapa utrymmen för lust och kreativitet mitt i det svarta. Hennes resa blir en skildring av både nära och uppriktiga möten mellan flickor, och av hennes egen sorgeprocess och väg mot acceptans.  BETWEEN är en berättelse där förlust, avsaknad och brist blir till möjligheter. Flickrummet är en revolutionär plats – en plats där sorg har en inneboende potential till förändring och gemenskap.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6482
MÅLGRUPP: Åk. 4-6, Åk. 7-9

Cecilia Tomasdotter och Teater DOS

Behagad / L

En akt teater och en akt dans möts i denna föreställning som utforskar de normer och regler som bestämmer hur vår föreställda värld skall fungera. Alla har någon gång påverkats av de normer och regler som finns i samhället. En del har stått utanför gemenskapen och längtat in medan andra varit mitt i det och längtat efter att bryta sig ut från normen. Alla besökare är unika och kommer att se föreställningen ifrån sitt perspektiv och läsa in olika saker. Oavsett om det är en identitetssökande gymnasist, en nybliven förälder eller någon i den senare delen av vuxenlivet kan alla känna igen sig i Behagad & L. 

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6425
MÅLGRUPP: ÅK 7-9


LUNCH och mingel med artister


Tove och Linn

total KAOS

Vår dansföreställning handlar om navigationen i livets kaos. Om osäkerheten i oförutsägbarheten, om hur motstånd och konflikt föder innovation och potential till marginal och jämvikt. Den handlar om känslor och val – och om hur vi balanserar intrycken av kaos som vi känner det. Om hur vi löser kaos och om hur vi skapar ordning. Vi leker med tanken på att bilden av kaotiska situationer ändras beroende på perspektiv; hur samma event kan påverka två personer på helt olika sätt.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6650
MÅLGRUPP: Åk. 7-9, Gymnasiet

Riksteatern

Biet i huvet

Ur barnets perspektiv gestaltas Roland Schimmelpfennigs gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel. Allt börjar väldigt bra. Du vaknar. Solen skiner och fåglarna kvittrar utanför. Du märker plötsligt att du kan flyga, som ett bi. Och du gör det också! Du flyger ut ur ditt rum, upp mot sommarhimlen, och dyker sedan neråt mot en röd oemotståndligt vacker blomma. Underbart! Men så förändras allt plötsligt.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6312
MÅLGRUPP: Förskoleklass – åk 3, Åk. 4-6

SCEN:SE

SCEN:SE är ett unikt treårigt projekt som kommer att skapa scenkonst och konst för och med barn och unga med svåra intellektuella funktionsvariationer där det behövs en annan metodik och presentation.

Som en del av SCEN:SE producerar Folkteatern Gävleborg i samarbete med Riksteatern två olika föreställningar med syftet att på ett nyskapande och högkvalitativt sätt, genom scenkonsten, finna vägar till att interaktivt kommunicera och skapa närvaro, lek, glädje och utveckling. En dramapedagog medföljer båda föreställningarna och det finns möjlighet för grundsärskolans pedagoger att få med sig ett dramapedagogiskt material för att själva kunna arbeta vidare med sina elever.

Projektet syftar också till att skapa en grund till ett fortsatt arbete för att bredda scenkonstvärlden för barn och unga med funktionsvariationer.  Alla barn och unga oavsett funktionalitet har rätt att delta i och ha tillgång till scenkonst på sina villkor!

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6742
MÅLGRUPP: Förskoleklass – åk 3,

De livrädda

En nyskriven skolföreställning om att vara rädd för allt eller inget. Att klä av sig kläderna i omklädningsrummet, att det ska vara en orm i sängen, att det ska bli pinsamt, att någon ska göra illa ens syskon, att flytta, att ens mamma ska skämma ut en framför folk, att råka trampa på något som är äckligt, att någon ska veta vem man är kär i, gå själv i mörker, att kissa på sig, att ens föräldrar ska dö, att vara ensam hemma … Talajeh Nasiris nyskrivna pjäs med Hamadi Khemiri och David Fukumachi Regnfors i rollerna handlar om att vara syskon, om att vara utlämnade till varandra för att klara av det livsfarligaste som finns – att ligga i en säng, att blunda och inte kunna somna. En föreställning om allt som finns bakom ögonen när man har lagt sig. http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6747Åk. 4-6 Blod svett och TårarBILDEtt filmiskt högstadiedrama om boxning, lojalitet ochdrömmar. Det är vårtermin i nian och framtiden dallrar vid horisonten. Andie och Jasmine är bästa kompisar för alltid. Men nu säger Jasmine att hon vill flytta hundratals mil bort och söka ett boxningsgymnasium. Andie säger att hon också vill det, fast att hon inte kan boxas. Och inte vill. Eller?  Hur är det att vara ung, att vara tjej, att upptäcka sin sexualitet och försöka passa in i en roll som man kanske aldrig har bett om? Blod, Svett och Tårar är en föreställning om vänskap och svek,om identitet, kärlek och drömmar.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6707
MÅLGRUPP: Åk. 7-9

Värmdans

Tre små rätter (Presentation av Afternoon Tea)

Tre små rätter består av tre korta och fristående dansverk för tre dansare fyllda av rörelse, dansglädje, fantasi, detaljrikedom, absurd humor och överraskande vändningar.  De tre olika delarna, Förrätt, Huvudrätt & Dessert, spelas lämpligen i tre olika lokaler eller platser i en vanlig skolmiljö. Pausen som uppstår mellan de olika delarna används dels till att eleverna ska hinna förflytta sig mellan lokalerna och dels till att de ska få chansen att prova på några rörelser från koreografin.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6328
MÅLGRUPP: Åk. 4-6, Åk. 7-9, Gymnasiet

Varité Velociped

Brahms på Cykel

Ljuv musik uppstår på de mest oväntade sätt – Vardagliga föremål blir till musikinstrument, som lockar fram humor och fantastisk musik. Erik Petersen spelar Brahms ungerska dans på en elförstärkt, gammal rostig (men välstämd!) cykel. Det låter plötsligt som ett helt karibiskt steelband. Han är kompositören och multimusikanten som kan få allt att klinga som skön musik. Svante Drake är en virtuos slagverkare. I hans beatboxsolo samsas hårdrock med gläfsande rävar och myggsvärmar. Bengt Johansson är storslagen sångare och musiker. I hans version av den svenska sjömansklassikern “Till havs” skapas en storm som ingen sett maken till.

www.wermlandopera.com 
MÅLGRUPP: Åk 7-9

Totalteatern/Jo Dance Company

LIKES FOR LIFE BILDLIKES FOR LIFE

LIKES FOR LIFE är en dansföreställning inspirerad av mellanstadiebarnens värld av sociala medier. Genom workshop/ research med eleverna har vi ställt frågor till dem och de har låtit oss få bli en del av deras värld. Vad händer på de sociala medierna? Hur påverkas ni? Eleverna har visat dansarna Maria och Jo hur deras cyberspace ser ut. ” Ibland är det lättare att skriva än att prata” En kan bli glad pinsam och andra känslor” ” Rykten sprids fort” ”Nätmobbning är som mobbning fast hela tiden”.  LIKES FOR LIFE är en dansföreställning som berör och stärker eleverna genom igenkänning och samhörighet.Vi bjuder in dem till deras egna värld där de får stanna upp en stund och reflektera. Med scenografins hjälp så kliver vi in i ett magiskt cyberspace fyllt med dans, musik, berättelser och koreografi som känns. 

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6620
MÅLGRUPP: Åk. 4-6

Stinnerbom Production

Native in the City

Kulturpedagogisk föreläsning om den samiska kulturen som varvas med musik, dans och jojk.

Ola Stinnerbom kommer till klassrummet och berättar på ett underhållande och pedagogiskt sätt om den samiska kulturen och hur det är att vara same idag. Eleverna får också lära sig om samernas historia, om den försvunna samiska dansen, den uråldriga trumman och dessutom få vara med om en jojkskola och lära sig att jojka.

Ola Stinnerbom är same från Vilhelmina Norra Sameby, född och uppvuxen i Arvika och nu bosatt i Västra Ämtervik Värmland. Ola är samisk artist, scenkonstnär, slöjdare och specialist på den samiska historien med inriktning på den äldre församiska kulturen.

https://www.facebook.com/ola.stinnerbom
MÅLGRUPP: Åk 7-9