Till startsidan

Doc Out West

Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dig som dokumentärfilmare i Värmland, Halland, och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 kronor. Nu söker vi dig som är i färd med att göra din nästa film!

Doc Out West 2023 - ett utvecklingsprogram för dokumentärfilmare

Programmet erbjuder dig som deltar (två filmare från respektive region) möjlighet att träffa och knyta kontakter och nätverka med varandra och samtidigt i workshops, övningar och samtal möta verksamma inom filmen.

Programmet består av tre träffar under hösten 2023, en i varje region. Du som deltar ges då möjlighet att utveckla din egen filmidé till kort eller lång dokumentär, i dialog med övriga mötesdeltagare och inbjuden föreläsare/processledare.

Inbjudna filmare

Till varje mötestillfälle finns inbjudna filmare som fungerar som samtals- eller processledare. I år är vi glada att kunna presentera att Carl Javér, Grace Maharaj och Jenifer Malmqvist träffar dig som deltar i Doc Out Wests workshops.

Processledarna skapar övningar och handleder dig som deltagare i programmet efter bäst lämpad modell. Utifrån egna erfarenheter delar ledarna med sig av tankar om hur du förvaltar och fördjupar idéarbetet, hittar finansiärer och når ut med din film till en publik.

Mer om processledarna och information om nätverksträffarna (filmcloud.se)

Jenifer Malmqvist (Foto: Ita Zbroniec-Zajt), Grace Maharaj (Foto: Carl Finmo) och Carl Javér (Foto: Vilda Bomben Film) träffar deltagarna i Doc Out West i egna workshops

Mer om Doc Out West 2023

Kostnad

Programmet är avgiftsfritt (vissa fika och måltidskostnader kan förekomma).

Stipendium

Kopplat till utvecklingsprogrammet Doc Out West finns ett stipendium på
10 000 kr. Stipendiet erhålls av dig som blir antagen och väljer att gå programmet.

Din dokumentärfilmsidé och ditt utvecklingsbehov som filmskapare är urvalsgrundande. Stipendiet utbetalas av samarbetspartnern i din region.

Urval och ansökan

Varje region ansvarar för urvalet av deltagare från egna regionen. I urvalsprocessen lägger vi fokus på både ditt projekt i utveckling och ditt personliga utvecklingsbehov som filmskapare.

Vi följer Svenska Filminstitutets mål och strävar efter en jämställd fördelning inom kreativa yrkesroller i film. Du som är från Värmland söker genom att skicka mejl till stina.bergman@regionvarmland.se.

Ansökan ska innehålla personuppgifter, cv, ambitionsbeskrivning, projektpresentation och länk till tidigare film. Din ansökan och projektpresentationen av din dokumentärfilmidé är urvalsgrundande.

I urvalsprocessen tar Region Värmland också hänsyn till geografisk spridning, konstnärlig kvalité och tidigare erfarenhet liksom att vi applicerar ett mångfalds- och genusperspektiv.

Vem kan söka?

Du är kanske inte fullt etablerad eller ett fullfjädrat proffs, men har ambitionen att arbeta med dokumentärfilm inom en snar framtid. Vi tänker att du kan ha genomgått en filmutbildning eller gjort en eller flera dokumentärer (korta eller långa) som visats på festival, tv eller bio (eller att du kanske har motsvarande erfarenhet som kan visa ditt engagemang). Regionerna kan ha olika kriterier för vem som kan ansöka.

Du är över 18 år när du söker. Vi har ingen övre åldersgräns i detta program. Du har en projektbeskrivning på din nästa film och påbörjat arbetet men har inte börjat klippa filmen på allvar.

Projekt som kan betraktas som examens- eller skolprojekt kan inte användas i ansökan (du kan ha påbörjat arbetet med din idé under utbildning men projektet får inte vara något som är betygsgrundande eller ett som du åberopar för att få fullgjort din utbildning). Om du går på en filmutbildning nästa termin så ser vi det som att du redan har ett sammanhang med handledning för ditt projekt. Går du däremot annan utbildning utan filmkompetens är du välkommen att söka.

Deadline och antagningsbesked

Ansök senast 12 juni. Du kommer att få besked om du är antagen senast runt midsommar. Stipendiet betalas ut efter första nätverksmötet.

Samverkan

Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan: Västra Götaland (filmcloud), Halland och Värmland. Programmet genomförs med medel från Svenska Filminstitutets Talangutveckling i hela landet.

Formen för programmet har tidigare utvecklats med medel från Kulturrådet.

Stina Bergman
Filmutvecklare
stina.bergman@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?