Doc Out West – Utvecklingsprogram för dokumentärfilmare

Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i Värmland, Halland, och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 kr. Nu söker vi dig som är i färd med att göra din nästa film!

Om Doc Out West

I Doc Out West får de deltagande filmarna (två från respektive region) möjlighet att träffas och knyta kontakter och nätverka med varandra och samtidigt i workshops, övningar och samtal möta verksamma inom filmen. Detta görs i tre träffar under hösten 2020, en i varje region. Då ges du som filmare möjlighet att utveckla din egen filmidé till kort eller lång dokumentär, i dialog med övriga mötesdeltagare och inbjuden föreläsare/processledare. Läs mer nedan.

Inbjudna filmare

Till varje mötestillfälle finns inbjudna filmare som fungerar som samtals- eller processledare. De skapar övningar och handleder deltagarna i programmet efter den modell som passar dem själva. Utifrån egna erfarenheter delar de med sig tankar om hur man förvaltar och fördjupar idéarbetet, hittar finansiärer och når ut med sin film till en publik.

Vi kan nu stolt presentera namnen på dessa filmskapare – Klara Grunning (Foto: © Klara Grunning), Ewa Cederstam (Foto: © Ewa Cederstam) och Mikel Cee Karlsson (Foto: © Plattform Produktion). De kommer att fokusera på olika delar av utvecklingsprocessen och initiera utforskande processer tillsammans med deltagarna, och såklart dela med sig av sina egna erfarenheter av filmproduktion.

Klara Grunning är producent, regissör och kommer nu närmast från tjänsten som filmkonsulent för dokumentärfilm på Svenska Filminstitutet. Hon har studerat konst i Paris, gått på filmskola i San Francisco och sedan dess producerat film, dokumentärer, reklamfilmer, musikvideor och konstinstallationer. Klara har fått unik erfarenhet av att bedöma innehåll och fatta beslut för samproduktion efter många år på ITVS i San Francisco, som vice president för ett distributionsbolag och filmkonsulent vid danska filminstitut. Hon är också Emmy-prisbelönad för Gumby Dharma, (Regi: Robina Marchesi och Klara Grunning). Klara kommer under träffen fokusera diskussioner runt perspektivets, tematikens och det berättande greppets värde.

Mikel Cee Karlsson är regissör, fotograf och klippare med tre prisbelönta fullängdsdokumentärer bakom sig: Hälsningar från skogen, The Extraordinariy Ordinary Life of José Gonzàlez, och Fraemling. Mikel växte upp i Varberg, Halland, och utbildade sig på Filmhögskolan i Göteborg (Nuvarande Akademin Valand Film). Mikel är delägare och verksam på Plattform Produktion i Göteborg (som bland annat ligger bakom Ruben Östlunds guldpalmsvinnare The Square). Mikels senaste film "Fraemling" guldbaggenominerades för Bästa dokumentär och Bästa manliga biroll 2019. Och just det faktum att en dokumentär för första gången någonsin nomineras till ett skådespelarpris ger uttryck för den komplexitet som krävdes av gestaltningen i Fraemling. Mikel kommer att dela med sig av sina erfarenheter av den dokumentära filmiska processen samt sin syn på förhållningssätt och gestaltning av den verklighet vi skildrar.

Ewa Cederstam är dokumentärfilmare och filmfotograf. Hon har en magisterexamen i filmfotografi från Dramatiska Institutet och hon innehar en masterexamen i filmregi från Akademin Valand. I sin dokumentärfilm "Våga minnas" vände hon kameran mot sig själv och undersökte tystnaden och konsekvenserna av en våldtäkt hon utsatts för som ung. Som filmfotograf har hon arbetat på ett stort antal prisbelönta filmer, som guldbaggebelönade filmerna "Armbryterskan från Ensamheten" i regi av Lisa Munthe/Helen Ahlsson och Mia Engbergs "The Stars We Are". Hon kommer att prata och visa exempel på hur filmen kan vara med och påverka, skapa debatt och förändra samhället.

Schema Doc Out West 2020

3-4 september: Möte i Västra Götaland med Klara Grunning
9–10 oktober: Möte i Värmland med Ewa Cederstam
26-28 november: Möte i Halland med Mikel Cee Karlsson
Januari 2021: Avslutande möte

Vi vill att du kan närvara på alla möten, så var säker på att du kan alla ovanstående datum innan du ansöker!

Kostnad

Utvecklingsprogrammet är avgiftsfritt (vissa fika och måltidskostnader kan förekomma).

Stipendium

Kopplat till utvecklingsprogrammet Doc Out West finns ett stipendium på 10 000 kr. Stipendiet erhålls av de deltagare som blir antagna och väljer att gå programmet. Din dokumentärfilmsidé är urvalsgrundande. Stipendiet utbetalas av samarbetspartnern i din region.

Ansökan och urval

Varje region ansvarar för urvalet av sina deltagare. I urvalsprocessen lägger vi fokus på både ditt projekt i utveckling och din personliga utvecklingspotential. Vi följer Svenska Filminstitutets mål och strävar efter en jämställd fördelning inom kreativa yrkesroller i film.

Vem kan söka

Du är kanske inte fullt etablerad eller ett så kallat fullfjädrat proffs, men att har ambitionen att arbeta med dokumentärfilm inom en snar framtid. Vi tänker att du gjort en eller flera dokumentärer (korta eller långa) som visats på festival, tv eller bio (eller att du kanske har motsvarande erfarenhet som kan visa ditt engagemang). Varje region kan ha lite olika kriterier för vem som kan söka. Se din regions hemsida för utvecklingsprogrammet.

Ansökan och deadline

Du söker genom att maila din projektbeskrivning till josef.nyberg@regionvarmland.se, senast 18:e juni. Du kommer att få besked om du är antagen senast 1 juli och stipendiet betalas ut först efter första nätverksmötet

Sökande från Halland söker hos Region Halland, Anna Eriksson.

Sökande från Västra Götaland söker hos Filmcloud.

Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan och genomförs med medel från Kulturrådet och Svenska Filminstitutet "Talangutveckling i hela landet".