Region Värmlands litteraturstipendium

Region Värmlands litteraturstipendium delas ut sedan 2008. Syftet med stipendiet är att lyfta fram enskilda titlar av hög kvalitet ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning.

Stipendiet kan ges både till skön- och facklitteratur. Pristagarna utses av en jury.

Stipendiater 2020

Jan-Olov Nilsson och Claes Åkerblom är 2020 års litteraturstipendiater.

Jan Olov Nilsson tilldelas stipendiet för hans senaste bok Första Amerikafebern. Det är ett stycke svensk historia som hittills varit praktiskt taget okänd. Nilsson skildrar mustigt och trovärdigt hur en stor grupp finnskogingar på 1650-talet korsar den farofyllda Atlanten för att söka sig ett bättre liv i kolonin Nya Sverige.

Claes Åkerblom tilldelas stipendiet för sin bok Seffle möbelfabrik - String-Seffle. Det är ett imponerande forskningsarbete som Claes Åkerblom lagt ner för att sammanställa Säffle möbelfabriks 70-åriga historia. Via intervjuer med tidigare anställda, arkivmaterial och fantastiska bilder har han skapat en minnesvärd bok om en glansperiod i svensk möbelindustri.

Tidigare stipendiater

 • 2019 delades stipendiet mellan Helena Lundgren Landin för boken Lustenbåtarna på Klarälven med en skildring av flottningen på Klarälven under århundradena och Marit Kapla för boken Osebol, som senare även fick Augustpriset. I boken berättar de boende i Osebol om livet förr och nu i en avfolkningsbygd i norra Värmland. 
 • 2018 gick stipendiet till Olle Holmlöv för "Djuröga" och Lena Carlsson för "Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan »två ensamma fruntimmer« på resa med kamera".
 • 2017 gick stipendiet till John Eriksson för "Idrott i nordvärmland" och Hanna Hellquist för "En tryckare på Blue Moon Bar".
 • 2016 gick stipendiet till Maja Hjertzell för hennes ungdomsroman "Vad gör man inte" och Magnus Hynell för boken "Värmland längesen: jägarstenåldern".
 • 2015 gick stipendiet till Erik Bergqvist för hans diktsamling "Inte är vind" och Maria Westerberg, mer känd som Vildhjärta, för boken "Hjärtklappning".
 • 2014 gick stipendiet till Lena Sewall för "En bit Racken" och Ismael Ataria för "Bokstavsängeln – Asfalt, stjärnor och allt däremellan".
 • 2013 gick stipendiet till Enel Melberg, för "Separator", och Lars Andersson för "De levandes land".
 • 2012 gick stipendiet till Valter Berg för "Svartrockarnas kamp" som delade det med Peter Olausson för "Ljus över Värmland".
 • 2011 delades stipendiet mellan Sven Smedberg och Torbjörn Sjöqvist. Smedberg får stipendiet för tre böcker: en diktsamling, "Strandbarnet", och två fackböcker, "Zetterquist – en krönika om den värmländska musiker- och konstnärssläkten" och "Klässbols linneväveri – att väva sin historia".
 • 2010 delades stipendiet av Mia Skäringer, som fick stipendiet för sin debutbok "Dyngkåt och hur helig som helst", och Malin Biller som belönades för serieromanen "Om någon vrålar i skogen".
 • 2009 delades stipendiet av två författare: Anders Brokvist (mer känd under pseudonymen Ismael Ataria), som fick stipendiet för diktsamlingen "Allt jag vill för dig, ingen annan" och David Liljemark, som belönades för serieboken "Boltzius".
 • 2008 tilldelades fem verk stipendiet; "Amish", en roman av Erik Bengtson, "Idrott i Nordvärmland", fackbok av John Eriksson, "Picasso valde också Kristinehamn", roman av Marcus Grahn, "Stefan Johansson: Bara tiden och livet förslog", konstnärsbiografi av Stefan Hammenbeck samt "Åh, vad ni ska sakna mig", barnbok av Anita Forsnäsgård (text) och Anders Palmgren (teckningar).