Mary är en läsfrämjare

– Med en bra grund i skolan så kan man välja vad man vill göra i livet. Allt blir krångligt om du inte har ett språk. Bokläsningen ger så mycket, det är en ständig resa trots att man sitter hemma i soffan, säger hon.

Mary Falkevik, 63 år, bor i Edane i västra Värmland.

På vilket sätt är du en läsfrämjare?

– Just nu är det mest i form av att jag försöker påverka mina barnbarn. Det går sådär. Jag köpte nyligen en Illustrerad vetenskap med dinosaurietema, det brukar gå hem. Jag har själv tidiga minnen från stunder i farfars knä när han läste Kalle Anka för mig.

– Min tid som aktiv läsfrämjare började i slutet av 80-talet och pågick i cirka 10 år. Det var verkstadsklubben på Smedjan i Arvika som ville stimulera läs- och konstintresset hos de anställda. Jag gick en utbildning som leddes av författaren Torgny Karnstedt, och blev bokombud. Det innebar att jag tillsammans med en kollega hade ansvar för ett bokställ som stod i matsalen. Böckerna kom via litteraturfrämjandets projekt "En bok för alla" och kostade 5 kronor. Vi hade också konstutställningar och de engagerade, det blev debatt.

Vem är du?

– Jag är en föreningsmänniska som vill jobba tillsammans med andra. Jag är fysiskt stark och trygg i mig själv. Orientering har varit ett stort intresse genom livet. Just nu går jag och väntar och väntar på att få ett positivt svar på något av alla säsongsjobb som jag har sökt. De senaste åren har jag hållit på med naturvård på uppdrag av länsstyrelsen men det blev inga regeringspengar till den verksamheten i år efter den oroliga hösten inom rikspolitiken. Jag har jobbat 27 år inom verkstadsindustri som kemiingenjör. Blev uppsagd av besparingsskäl i början av 2000-talet. Jag hade en idé om att läsa vidare till receptarie men hittade inte rätta motivationen till att plugga matte, fysik och kemi.

– Måste erkänna att jag lyssnar mer på radio än läser böcker. Talböckerna var en hit i bilen när barnen var små.
Mary har datorn på köksbordet och visar mig ett Facebook-inlägg från äldste sonen som jobbar med kommunikation och videoproduktion. Han är i Helsingfors och inspireras av stadsbiblioteket där som är så mycket mer än böcker. Det är framför allt en mötesplats. Här finns ett rum med symaskiner, ett spelkafé och ett multimediarum.

Dina tankar om varför det är viktigt att läsa?

– Med en bra grund i skolan så kan man välja vad man vill göra i livet. Allt blir krångligt om du inte har ett språk.
Bokläsningen ger så mycket, det är en ständig resa trots att man sitter hemma i soffan.

Dina tankar om att nå de som idag inte läser så mycket?

– Svårt, jag har inga andra lösningar än att bjuda in barnen, att läsa för dem och hoppas att intresset väcks. Till syvende och sist är det det egna intresset som avgör.