Språket avgörande när könsklyftan växer

Språket avgörande när könsklyftan växer

En av årets sommarpratare, Emma Leijnse, gästade mötesplats Värmland i slutet av oktober. I ett filmklipp ger hon sin syn på vad det innebär att tjejer kunskapsmässigt drar ifrån killar. Språket är centralt för att vända en farlig utveckling.

Att ha tillgång till ett språk är på liv och död. Projektet Värmland läser, med projektledare Åsa Ranung i spetsen, jobbar för att engagera hela Värmland i läsfrämjande. 

 

Åsa, hur ser det ut i Värmland om 15 år om projektet lyckas med sina mål?
Då har läsningen fått en hög status, ungdomar vill läsa. Det finns politiskt tagna mål och strategier för läsfrämjande både regionalt och lokalt och det finns många som vill inspirera till läsning, exempelvis ledare och andra förebilder i idrottsföreningar.

För att nå projektets mål har Åsa Ranung bland annat skapat ett antal nätverk och projektet bjuder med jämna mellanrum in till mötesplatser med inspirerande och berikande föreläsningar.

Förra veckan var det en mötesplats om Språket & livet.  En av gästerna var författaren och journalisten Emma Leijnse som uppmärksammats för att hon lyfter en utveckling där könsklyftan växer, där tjejerna kunskapsmässigt drar ifrån killarna. Hon beskriver också en ökad segregation i Sverige. På detta tema var hon en av årets sommarpratare. 

I följande filmklipp ger hon sin bild av vad det innebär att tjejerna drar ifrån kunskapsmässigt och vad den ökade segregationen i Sverige beror på. Hon ger oss sina tankar om vad som krävs för att vända denna farliga utveckling och berättar varför just papporna ska läsa för sina barn.