Drömsommarjobbet

Drömsommarjobbet erbjuder dig som är ung en möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet.

Drömsommarjobbet 2018. Inriktningen dans. Foto: Johan Eklund.

Drömsommarjobbet 2019 pågår under perioden 17 juni - 13 juli. Deltagarna får arbeta tillsammans med en professionell handledare inom inriktningarna dans, film/VR, klassisk musik eller textil/kostym.

Unga som bor i Värmland och går ur grundskolans årskurs 9 eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet har kunnat ansöka om plats på Drömsommarjobbet. Ansökan är nu stängd. I feb-mars 2020 öppnar ansökan för Drömsommarjobbet 2020.

Drömsommarjobbet 2019 arrangeras av Region Värmland och Wermland Opera med stöd av Arvika Kommun, Karlstads kommun, The Great Journey/Karlstad Innovation Park och CUPIDO (Interreg Nordsjö projekt som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden).

Dans

Dansinriktningen lokaler är placerade i Karlstad på Spinneriet (Wermland Operas lilla scen). Lokalerna kommer att vara deltagarnas arbetsplats under större delen av arbetsperioden.

Under Drömsommarjobbet 2019 kommer dans-, musik- och textilinriktningen samarbeta och tillsammans skapa en föreställning som visas för publik i Arvika och i Karlstad.

Handledaren leder deltagarna genom processen att skapa ett nytt dansverk tillsammans med Drömsommarjobbets musik- och textilinriktning. Genom kompositionsuppgifter, samtal och improvisation byggs individuella och kollektiva koreografier som till slut möter publiken. Med fokus på lekfullhet, lätthet och musikalitet är målsättningen att låta deltagarnas egna uttryck, erfarenheter och berättelser vara en del av verket och processen. Arbetsperioden består även av daglig träning och enklare arbetslivsorientering.

Carl Olof Berg som är årets handledare för dansinriktningen har över 20 års erfarenhet av att arbeta med dans, teater, film, opera, konst och musik. I sin konstnärliga praktik som koreograf lånar han både formspråk, erfarenheter och estetik från alla dessa områden men också från sin egen uppväxt. I sina koreografier undersöker han frågor om identitet, intimitet och samhällets förväntningar på våra kroppar. 2018 nominerades han till Svenska Teaterkritikers Danspris för hemlånsprojektet "Hemma hos dig med Carl Olof" och 2019 vann hans koreografi "Skirtpower" för Danskompaniet Spinn priset för årets sinnesutvidgare på Scenkonstgalan. Carl Olof Berg har en master i koreografi från DOCH, Dans- och cirkushögskolan i Stockholm.

www.carlolofberg.com

Film/VR

Filminriktningen studio är placerad på Ritz i Arvika. Studion kommer att vara deltagarnas arbetsplats under större delen av arbetsperioden.

I år kommer deltagarna jobba med sin förmåga att dela med sig av berättelser och känslor. Genom att testa och utforska nya former för film som Virtual Reality /360 film ska deltagarna skapa en upplevelse.

Kraften ur glädje, ilska, ångest, drömmar, osäkerhet, och tusen andra känslor kommer tillsammans med professionell handledning och utrustning forma slutproduktionerna.

Årets handledare heter Joakim Grass och han arbetar professionellt som VR/filmskapare. Joakim kommer att dela med sig av sin kunskap och leda deltagarna genom skapandet av virtuella upplevelser.

www.fatnfresh.se

Textil/kostym

Textilinriktningens ateljé är placerad på Ritz i Arvika. Ateljén kommer att vara deltagarnas arbetsplats under större delen av arbetsperioden.

Under Drömsommarjobbet 2019 kommer dans-, musik- och textilinriktningen samarbeta och tillsammans skapa en föreställning som visas för publik i Arvika och i Karlstad.

Inom inriktningen textil kommer du få slöjda, formge och designa. Tillsammans med fem andra ungdomar kommer du att vara med och utforska textiliernas magi tillsammans med en professionell formgivare, tillskärare och sömmerska. Här får du vara med och lära dig mer om hur man arbetar med textilier för att gestalta och förhöja en berättelse. Vad ska man tänka på och hur går man tillväga?

I olika textila tekniker och material kommer ni tillsammans i gruppen att arbeta med scenkostymerna till en dans- och musikproduktion. Ni kommer att analysera föreställningens tema och utifrån det gemensamt arbeta er fram till hur ni vill gestalta temat genom kostymen. Det handlar om färg, slöjdteknik, former och konstnärliga uttryck men också om praktiska funktioner och lösningar. Ni kommer att använda textila spill- och återbruksmaterial från olika företag och verksamheter i Värmland. Du kommer både arbeta individuellt och i grupp samt ta eget ansvar för att genomföra din del av uppgiften.

Som deltagare kommer du att få en inblick i hur det är att jobba med kostymproduktion och konstnärliga uttryck via kläder. Du kommer även träna på mönsterkonstruktion och drapering, dvs att genom dessa metoder få kläderna att sitta så som du tänkt. Du kommer även att få med dig kunskaper i skissmetodik och några olika textila slöjdarter.

Ulrika Lundgren heter årets handledare inom textilinriktningen. Hon är formgivare, tillskärare och sömmerska och bor strax utanför Sunne. Sedan 2002 har hon arbetat som tillskärare och sömmerska på Västanå Teater. Hon driver också ett eget företag där hon framför allt syr och stickar kläder. Ulrika strävar efter att jobba miljömässigt hållbart och använder naturmaterial och återbruk i sin produktion, där teknikerna varierar mellan sömnad, maskinstickning, textiltryck och textilmåleri. Ulrika är utbildad på HDK Steneby och på Beckmans school of design.

www.lulan.se

Klassisk musik 

Musikinriktningen lokaler är placerade i Karlstad på Spinneriet (Wermland Operas lilla scen). Lokalerna kommer att vara deltagarnas arbetsplats under större delen av arbetsperioden.

Under Drömsommarjobbet 2019 kommer dans-, musik- och textilinriktningen samarbeta och tillsammans skapa en föreställning som visas för publik i Arvika och i Karlstad.

2019 års tema är Mozart, vilket innebär att vi kommer att spela material av Mozart. Under instuderingen kommer deltagarna att få arbeta enskilt eller i grupp.

Musikinriktningens handledare heter Fredrik Sjöstedt. Han har tidigare varit anställd vid Den Norske Opera samt Kungliga Opera i Stockholm, som korist, med ett 20-tal operor på repertoaren. Fredrik har sjungit på många scener så som Göteborgs Operan, Folkoperan och Wermland Opera som korist, ensemble och solistroller. Han har de senaste somrarna setts som "Löparnisse " i folklustspelet "Värmlänningarna" i Ransäter.

Fredrik har många års erfarenhet av undervisning på kulturskolan i Karlstad, allt från enskild till gruppundervisning i olika skolor runtom i kommunen. Han är numer anställd som barn och ungdomsproducent på Wermland Opera. I arbetet ingår att finna akter för vår barnverksamhet i huset mot olika åldersgrupper, allt från förskola till gymnasium. Som producent vid Wermland Opera har Fredrik producerat, varit ansvarig för produktioner med orkester, solister och kör.

www.wermlandopera.se