Sök i arkiven

Här kan du läsa mer om vad du kan hitta hos oss på Värmlandsarkiv. Du kan också söka direkt i olika databaser. Här nedan hittar du bland annat fotodatabasen Sofie, biblioteksdatabasen och NAD – den nationella arkivdatabasen.

Du kan även beställa uppgifter, kopior och utdrag från en del av våra arkivhandlingar direkt på webben.

Beställ via det gemensamma formuläret på Riksarkivets webbplats

Nationell arkivdatabas (NAD)

Här kan Du söka information om arkiv i Sverige. NAD publicerar information om arkiv och samlingar hos Riksarkivet, kommun-och regionarkiv, folkrörelse- och föreningsarkiv, näringslivsarkiv, museer, bibliotek med flera. Ett flertal institutioner publicerar sökbara arkivförteckningar i NAD samt andra sökmedel. Samtliga av de arkiv som Värmlandsarkiv förvarar finns registrerade i NAD.

Sök i Nad på Riksarkivets webbplats

Digitala forskarsalen

Här kan du forska och göra anpassade sökningar i digitaliserade arkivhandlingar och ett flertal olika databaser. Det finns 65,5 miljoner publika bilder.

Sök i digitala forskarsalen på Riksarkivets webbplats

Folkbokföringsjour

Folkbokföringsjouren tar utan kostnad fram information i Värmlands läns kyrkoarkiv som är låst av sekretess och som du inte själv kan ta del av i vår forskarsal. Öppettiderna är som regel 13.00-15.00 varje vardag, men tiderna kan variera. Ring därför alltid forskarexpeditionen och kontrollera öppettiderna före ditt besök. För att få hjälp av jouren anmäler du dig i forskarsalsexpeditionen. Svaret lämnas till dig personligen. Om du inte kan stanna kvar för att ta emot svaret, kan vi skicka svaret till dig. Vi tar då ut en kostnad för eftersökningen, på samma sätt som för förfrågningar som kommer till oss via telefon, fax eller e-post.

Forskarblad

Hos oss kan du få hjälp med att släktforska. Att forska i våra arkiv är inte så krångligt som det låter, här kan du ladda hem våra forskarblad och det finns alltid hjälp att få i forskarsalens reception. 

Nr 1 – Forska i kyrkoarkiv (pdf, 137 kB)

Nr 2 – Folkbokföring före 1991-07-01 (pdf, 85 kB)

Nr 3 – Offentlighet och sekretess (pdf, 149 kB)

Nr 4 – Släktforskning (pdf, 99 kB)

Nr 4.1 Archive Center Research Guide (pdf, 138 kB)

Nr 5 – Forska i föreningsarkiv (pdf, 132 kB)

Nr 6 – Forska i domstolsarkiv (pdf, 137 kB)

Nr 7 – Forska om fastigheter (pdf, 126 kB)

Nr 8 – Forska om fordon (pdf, 140 kB)

Nr 9 – Forska i bruksarkiv (pdf, 136 kB)

Nr 10 – Forska om soldater (pdf, 216 kB)

Nr 11 – Forska i flottningsarkiv (pdf, 128 kB)

Nr 12 – Forska i sjukvårdsarkiv (pdf, 133 kB)

Nr 13 – Forska om fornminnen (pdf, 130 kB)

Nr 14 – Forska i skolarkiv (pdf, 137 kB)

Nr 15 – Forska i kommunarkiv (pdf, 147 kB)

Nr. 16 – Släktforskning med kommunalt material (pdf, 123 kB)

Läs mer

Mer om släktforskning på vår webbplats Tidsresan

Se forskarsalens öppettider

Bibliotekskatalogen

Värmlandsarkivs bibliotek är gemensamt med Föreningsarkivet i Värmland. Biblioteket är ett så kallat referensbibliotek. Vi fortsätter också att katalogisera både äldre och nyinköpta böcker. Böckernas ämnen är historia, lokalhistoria, juridik, statistik, bergsbruk, företagshistoria, folkrörelsernas historia, arkivkunskap med mera. De flesta böckerna har värmländsk anknytning. Bibliotekets böcker är avsedda som handböcker vid studier av arkivmaterial och går därför normalt inte att låna. Undantag kan i vissa fall göras för andra arkiv, bibliotek, institutioner och liknande.

Sök i bibliotekskatalogen

Sofie – fotodatabas

I vår fotodatabas kan du söka bland ca 22 000 bilder och du kan även köpa fotografiska utskrifter av de bilder du är intresserad av. Vill du beställa bilder eller har andra frågor kontaktar du oss via vår e-post.

Sök i fotodatabasen Sofie

E-post: varmlandsarkiv@regionvarmland.se