300 unga på kulturfestival i Säffle

UKM skapas med, för och av unga. Festivalen erbjuder unga människor en trygg miljö med möjligheter till att vidga sitt kontaktnät, utmana sig själva och utvecklas som individer. Foto: Sabrina Plantin/UKM Sverige.

300 unga på kulturfestival i Säffle

300 ungdomar, 60 meter konst och tre scenföreställningar. Unga kreatörer träffas i Säffle den 17–19 maj för Ung kultur möts (UKM) regionfestival. Nytt för i år är att festivalen samarrangeras med Västra Götaland.

– Det betyder dubbelt så många deltagare jämfört med förra året och förhoppningsvis dubbelt så mycket publik, säger David Ragnarsson, marknadsföringschef i den unga arrangörsgruppen.

När UKM slår upp dörrarna på Medborgarhuset i Säffle bjuds på allt från blyertsteckningar och solosång till parkourshow med musikvideovibbar. Totalt deltar 300 ungdomar från 25 kommuner med sitt eget kulturuttryck eller som crew.

– UKM är en mötesplats för oss unga där vi träffar likasinnade och får göra det vi tycker om. Men det är också en fantastisk publikupplevelse. Vi ser fram mot att varje föreställning ska vara fullsatt, säger David Ragnarsson.

Ungdomsinflytande är nyckeln

Festivalen skapas med, för och av unga med stöd av flera aktörer. I år är det Region Värmland, Säffle kommun, Studiefrämjandet och KulturUngdom i Västra Götaland som står bakom arrangemanget.

– Säffle är en riktig kulturkommun och UKM är ett bra verktyg för att arbeta med ung kultur, ungt arrangörskap och ungdomsinflytande, säger Niklas Lychou, ungdomscoach på Säffle kommun.

Region Värmland har arbetat med arrangemanget i många år.

– UKM är en plattform som ger förutsättningar för ungas kreativa skapande och som vi är stolta över. Den är viktig för kulturutvecklingen i länet och det unga entreprenörskapet, säger Elisabeth Kihlström, ordförande i Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd.

David Ragnarsson, marknadsföringschef på UKM Värmland
david.ragnarsson@ukm.se