Region Värmland får nya telefonnummer

Den 5 mars införs 010-nummer i Region Värmland.
Förändringen är en utveckling av Region Värmlands telefonisystem och en del i bildandet av organisationen Region Värmland.

Region Värmland bildades 2019 då Landstinget i Värmland, kommunalförbundet Region Värmland, Värmlandstrafik och Karlstadsbuss gick samman till en gemensam organisation. Fram till nu har telefonin för de fyra tidigare organisationerna legat i separata telefonväxlar. När 010-nummer införs samlas all telefoni i samma telefonväxel.

– 010 används av många offentliga organisationer och stora företag med verksamhet på flera olika orter då det kan betraktas som ett geografiskt obundet riktnummer. Att samla vår telefoni under ett gemensamt 010-nummer befäster regionbildningen, samt att det ger tekniska fördelar att lägga telefonin i en växel, säger Mikael Boren, chef för region-IT.

Nya och gamla numren fungerar parallellt

Från och med den 5 mars följer alla fasta telefonnummer i Region Värmland modellen 010-83X XX XX där 010 ersätter tidigare geografiska riktnummer för fasta telefonnummer. Samtalskostnaden till ett 010-nummer motsvarar den för ett vanligt samtal.

– Det är alltså telefonnummer med riktnummer som påverkas, alla mobiltelefonnummer till Region Värmland behålls. För de nummer som byts kommer det gamla numret och det nya att fungera parallellt fram till årsskiftet, vilket är en säkerhetsfråga som handlar om att alla samtal ska gå fram, säger Mikael Borén.

Region Värmlands telefonnummer hittas på regionvarmland.se samt på 1177.se där nummer till hälso- och sjukvården finns. 1177 sjukvårdsrådgivningen påverkas inte.
Region Värmlands telefonväxeln nås på: 010-831 50 00