Region Värmland öppnar för stöd till ideella kulturarrangörer

För att mildra coronautbrottets effekter för kulturlivet öppnar Region Värmland nu för att betala bidrag till ideella kulturarrangörer som tvingats ställa in och förskott på redan beviljade bidrag till kulturverksamheter som riskerar att få problem med likviditeten.

– Vi vet att många kulturföreningar har drabbats ekonomiskt när de tvingats ställa in arrangemang med kort varsel, säger Elisabeth Kihlström, ordförande i kultur- och bildningsnämnden. Nu öppnar vi för att betala ut sökta bidrag för kostnader de redan haft.

Region Värmland följer utvecklingen på kulturområdet noga och försöker tillsammans med staten och kommunerna bidra till att mildra effekterna. Fokus ligger framförallt på att underlätta för regionala kulturverksamheter och ideella arrangörer.

– Vi kommer att betala ut verksamhetsbidrag i förskott om det behovet uppstår, säger Elisabeth Kihlström. Vi har också stor förståelse för att de flesta kulturaktörer måste lägga om verksamheten och inte kommer att kunna genomföra det man planerat. Därför kommer vi som regel inte att kräva tillbaka några bidrag om det sker.

– Regeringen har anslagit 500 miljoner till kulturlivet, och jag utgår från att Värmland får del av det. Men det kan dröja innan pengarna kommer ut i landet. Därför är det viktigt att regionen gör vad vi kan nu, säger Elisabeth Kihlström.