Region Värmland erbjuder test för covid-19 till allmänheten

Från och med i morgon tisdag den 7 juli kommer Region Värmland att erbjuda allmän provtagning för covid-19.
– Den som har symtom som tyder på covid-19 kan testa sig efter att ha bokat tid på webbplatsen 1177.se, säger Charlotta Nelsson, chefläkare.

Från och med tisdag den 7 juli kommer Region Värmland att erbjuda allmän provtagning för covid-19. Provtagning är bara aktuellt att göra när man har symtom och ska tas tidigt i sjukdomsförloppet. Det ska ha gått minst 24 timmar, men max 7 dagar från insjuknandet. Provet sker genom egenprovtagning.

– Provet görs liksom tidigare med ett så kallat PCR-test som visar om man har en pågående covid-19-infektion. Jag vill understryka att det bara är personer som har symtom och som befinner sig tidigt i sjukdomsförloppet som ska boka tid för egenprovtagning. Annars finns det en risk för att provsvaret inte blir tillförlitligt, säger Charlotta Nelsson.

Beställning av och svar på egenprovtagning sker genom att man loggar in på e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. Efter att ha loggat in med bank-ID väljer man var och när man vill göra provet. Först görs provtagningsbeställningen och i nästa steg bokas tid och plats för provtagning.

Den som bokar ett prov måste vara folkbokförd eller arbeta i Värmland. Personer som är folkbokförda i ett annat län, men arbetar eller vistas i Värmland behöver ta kontakt för att komma åt erbjudandet. Kontaktuppgifter finns på webbplatsen 1177.se.

Tjänsten kommer att vara öppen från klockan 10.00 tisdag den 7 juli.

Vad gäller tester för antikroppar kommer provtagning av allmänheten att kunna ske först i höst.

– Vi har börjat testa för antikroppar på personal inom hälso- och sjukvård och kommunal vård och omsorg. Först i höst kommer vi att kunna ta antikroppsprover på allmänheten.

– Oavsett om man haft covid-19 eller inte är det viktigt att fortsatt följa myndigheternas rekommendationer. Ta ansvar för att minska smittspridningen genom att hålla avstånd och tvätta händerna, säger Charlotta Nelsson.