Regionstyrelsens ordförande kommenterar att Värmland rödlistas igen

Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson kommenterar att den norska regeringen återigen klassar Värmland som röd zon.

Den norska regeringen klassade på onsdagen Värmland som röd zon ännu en gång. Det innebär att alla som besökt Värmland måste sitta i karantän i 10 dagar när de reser in i Norge.

För att klassas som grön zon, det vill säga zon utan karantänsregler, ställer Norge krav på att det får vara högst 20 bekräftade fall av Covid 19 på 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna. Beskedet om rödlistning kom efter att antalet smittade ökat i Värmland under den senaste veckan och börjar gälla vid midnatt natten mot lördag den 15 augusti.

Regionstyrelsens ordförande, Fredrik Larsson kommenterar utvecklingen:

-Jag tycker det är oerhört tråkigt och lider med alla de som lever och verkar i gränsregionerna. Det får stora konsekvenser för både gränshandel och besöksnäringen i Värmland, det vet vi. Men det riskerar också att få stora konsekvenser för våra långsiktiga relationer på andra områden. Det är kanske är lätt att sitta i Oslo och Stockholm och ta de här besluten, men för de som lever i gränsregionerna påverkar det hela vardagen.

- Jag är också bekymrad över retoriken som förekommer i olika sammanhang där "vi- och dommentaliteteten" ökar. Just nu är vi i en situation där smittspridningen både i Värmland och Norge har ökat. Så istället för att försöka göra varandra till syndabockar är min uppfattning att vi måste göra allt vi kan för att tillsammans minska smittspridningen. Både svenskar och norrmän måste orka att hålla i de rekommendationer som våra myndigheter gått ut med.

För mer information kontakta

Fredrik Larsson, regionstyrelsens ordförande, tel 0706629193