Bo Landin är Årets  Värmlandsförfattare

Författarna Bo Landin (via länk), Jan-Olov Nilsson och Claes Åkerblom tillsammans med Oda Larsson, enhetschef, avdelningen för kulturutveckling och Elisabeth Kihlström, ordförande i kultur- och bildningsnämnden

Bo Landin är Årets  Värmlandsförfattare

Bo Landin är Årets Värmlandsförfattare 2020. Han är mest känd som naturfilmare och miljöjournalist, bland annat som programledare för Miljöbilder i SVT i slutet av 80-talet och naturprogrammen på TV4 under 11 år. Så känd att det ibland skymmer hans författarskap, står det i motiveringen till priset.

–  Min känsla har alltid varit att för att kunna förmedla fakta måste jag kunna nå läsarens känslor. Det är i upplevelsen av naturen man skapar kunskap om den. Bakom varje sten, varje myrstack och varje träd i skogen finns en historia. Om mina berättelser kan få ut människor i skogen för att upptäcka och våga se naturen med nya ögon och ta upp kampen för vår miljö, då har jag lyckats.

Bo Landins miljöengagemang startade när han på 70-talet blev fältbiolog och deltog i en global rörelse som är samma våg som Fridays for future och Greta Tunberg nu surfar på. Bo Landin blev biolog och geovetare och hans berättelser växer alltid utifrån denna naturvetenskapliga skolning.

–  Att bli utsedd till Årets Värmlandsförfattare är otroligt hedrande, en ära, och det värmer djupt min själ. Att få följa efter den långa rad av fantastiska berättare som tidigare fått priset gör mig glad och ödmjukt tacksam att få nämnas i deras sällskap. Det var min förhoppning att corona-pandemin skulle ge med sig, så att en resa till Karlstad idag varit möjlig men så är det tyvärr inte.

Det var i Värmland Bo Landin hittade sitt fotfäste som författare. Rolf Edberg (landshövding i Värmland 1967-1977) visade honom vägen att våga knyta samman naturvetenskap och humaniora. Rolf Edberg blev hans förebild, vän och mentor, under flera decennier.

Bo Landin och hans fru bor nu i delstaten Utah, i USA, och har massor av spännande natur runt husknuten. Han är dock noga med att påpeka att det är i det värmländskt familjära han känner sina rötter som vänerbo. Född i Vänersborg när familjen bodde i Mellerud, uppväxt i Säffle, ungdomsåren i Mariestad och somrarna som barn på Kinnekulle för att slutligen sluta Väner-cirkeln med alla åren i Karlstad.

Jan-Olov Nilsson och Claes Åkerblom är årets litteraturstipendiater

Årets litteraturstipendiater fanns på plats i studion. Jan-Olov Nilsson får utmärkelsen för boken Första Amerikafebern, en för många okänd historia om en stor grupp finnskogingar som tog sig över Atlanten redan på 1600-talet. Claes Åkerblom uppmärksammas för sin bok Seffle möbelfabrik.

Tillkännagivandet skedde Värmlands bokfestival av kultur- och bildningsnämndens ordförande Elisabeth Kihlström.
– Detta är ett av årets viktigaste och roligaste uppdrag. Vi lyfter litteraturen och främjar läsandet. Bo Landins författarskap om naturen och miljön och klimatets påverkan på vårt jordklot är viktigare än någonsin. Jan-Olov Nilsson och Claes Åkerblom bidrar båda till att inom sina respektive områden bevara ett stycke värdefull historia, säger Elisabeth Kihlström.

Kontaktuppgifter

Bo Landin +1 801 718 5152 (eller via Skype eller Messenger) blandin@scandinature.com
Claes Åkerblom 070-2378235 claes.akerblom@storaenso.com
Jan Olov Nilsson 070 341 20 22 jan-olov51@hotmail.com