Ta del av preliminära tidplanen för hela fas 4 i vaccineringen mot covid-19

I början på nästa vecka kommer tidsbokning för vaccination mot covid-19 att öppnas för personer som är 45 år eller äldre. Region Värmland släpper nu också den preliminära tidplanen för den fortsatta vaccineringen.

Preliminär tidplanKlicka på bilden för att se en större version.

Vaccineringen mot covid-19 är inne i den fjärde och sista fasen. Där inkluderas personer över 18 år som inte prioriterats i tidigare faser. Turordningen följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning där de äldsta vaccineras först.

I början på nästa vecka kommer personer som är 45–49 år att erbjudas möjlighet att boka tid för vaccination. För att underlätta för kommande åldersgrupper som ingår i fas 4 finns nu Region Värmlands preliminära tidplan att ta del av.

– Det viktigaste man gör i sommar är att vaccinera sig. För att underlätta, för att man ska kunna planera in sin vaccination, släpper vi vår preliminära tidplan så att man kan se vad som gäller för respektive åldersgrupp, säger Anders Nordmark och poängterar att även personer över 50 år eller personer med ett medicinskt tillstånd som kan leda till allvarlig sjukdom i covid-19 även fortsatt kan boka in sig.

Vaccinleveranser styr antalet tillgängliga tider

Vad gäller den fortsatta tidplanen är den preliminär och bygger på att regionen får förväntade leveransvolymer av vaccin.

– Vi öppnar för nya åldersgrupper först när vi vet att det finns tider att lägga ut och när vi vet att vi har tillräckligt mycket vaccin. Om leveranserna ändras kan vi även behöva justera tidplanen. Det säkraste sättet att hålla sig uppdaterad är att ta del av informationen på webbplatsen 1177.se, där också den preliminära tidplanen finns publicerad, säger Anders Nordmark.

Regionen kommer även fortsättningsvis att släppa på nya åldersgrupper fördelade per femårsintervall. Dels för att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens åldersbaserade prioriteringsordning, dels för att få en fortsatt god vaccinationsspridning i alla åldrar liksom att tider bokas på alla vaccinationsmottagningar.

– Vi har inga problem att fylla de tider som vi lägger ut, och vi vill vara säkra på att tider finns tillgängliga innan vi öppnar upp för fler. Vi lägger ut fler tider löpande och alla som vill vaccinera sig kommer att få göra det.