Gott om tider för vaccination – vänta inte med att boka tid

Trycket på bokningen för vaccination har minskat bland unga vuxna och för närvarande finns det gott om tider.
– Vi har 5 000 lediga tider under de närmaste två veckorna och jag vill uppmana framför allt den yngre befolkningen att passa på att boka, säger Anders Nordmark, vaccinationssamordnare.

I dagsläget har drygt 60 procent av invånarna mellan 18–29 år fått eller bokat sin första dos. Samtidigt har bokningstrycket i samma åldersgrupp minskat.

– Det är förmodligen inte konstigare än att folk har fullt upp med att njuta av sommaren. Men då vi sett att trycket minskat vill vi påminna om att det aldrig har varit enklare att få en tid nu, det finns ingen anledning att vänta, säger Anders Nordmark.

På det hela taget ligger Värmland bra till vad gäller vaccinationen. I dagsläget har 81,5 procent av värmlänningarna fått sin första dos och 50,5 procent är färdigvaccinerade.

– Sedan vill vi se samma goda siffror i de yngre åldersgrupperna som i de äldre. En hög och bra vaccinationstäckning i alla åldrar är en förutsättning för en snabbare återgång till ett normalläge.

Just nu finns också en organisation som är byggd med fokus på en enda sak, att göra det så enkelt, säkert och effektivt som möjligt för den värmländska befolkningen att få sitt vaccin. Med tiden kommer den att avvecklas.

– Möjligheten att vaccinera sig kommer inte att tas bort så länge pandemin pågår, men den organisation vi har nu kommer inte att finnas kvar så länge till. Därför är det lämpligt att boka sin tid så snart som möjligt, säger Anders Nordmark.

Och fortsätter:

– Till alla yngre som inte vaccinerat sig, passa på att boka er tid. Till dig som är förälder, mor- eller farförälder, påminn era barn och barnbarn att vaccinera sig.