Norge utreder sträckan Oslo–Stockholm

Den norska regeringen har gett Jernbanedirektoratet i uppdrag att tillsammans med svenska Trafikverket ta fram en utredning av järnvägsförbindelsen mellan Oslo och Stockholm.

Samtalen mellan de svenska och norska regeringarna har förts en tid och infrastruktur Tomas Eneroth sa efter ett möte i våras med sin norska motsvarighet att den svenska regeringen kommer att se närmare på möjligheterna att skapa en snabbtågsförbindelse mellan de två huvudstäderna.

I lördags meddelade den norska regeringen att den har gett Jernbanedirektoratet i uppdrag att tillsammans med svenska Trafikverket sätta formerna för en utredning av järnvägsförbindelsen mellan Oslo och Stockholm.

– Vi får ständigt påminnelser om hur viktigt det är att göra klimatvänliga val. Och allt fler vill kunna resa utomlands på ett miljövänligt sätt. Det har länge funnits en önskan att skapa en bättre tågförbindelse mellan Oslo och Stockholm, säger samferdselsminister Knut Arild Hareide i ett pressmeddelande

Det här beskedet välkomnas i Värmland.

– Snabb och fungerande tågtrafik mellan Oslo och Stockholm är viktigt för Värmland. Vi ligger mitt emellan dessa expansiva regioner och skulle ha otrolig nytta av det, säger Fredrik Larsson, regionstyrelsen ordförande.

Det finns ännu inget formellt, svenskt beslut om att Trafikverket och Jernbanedirektoratet ska samarbeta om en utredning.

– Nu hoppas vi att Trafikverket får motsvarande uppdrag så att arbetet kan komma i gång, säger Stina Höök, ordförande för regionala utvecklingsnämnden.