Drömmen börjar här

Varje år jobbar många sommarvikarier inom Region Värmland. Torsbybon Emma Johansson, 20, är en av dem.
- Om tio år hoppas jag att jag jobbar som ambulanssjuksköterska, säger hon.

Sitter vid sjuksäng.

Det är lunchtider på avdelning 65 på Torsby sjukhus. Emma Johansson har precis kört matvagnen tillbaka till köket, en av flera arbetsuppgifter för den nyutexaminerade undersköterskan. På avdelningen vårdas främst stroke- och hjärtpatienter och för Emma är arbetsdagen innehållsrik.
– Jag gör allt möjligt. Tar blodtryck, blodprover, matar och tvättar och tar hand om patienter, berättar Emma.

Givet val att jobba inom sjukvården

I början på sommaren tog hon studenten från Stjerneskolans vård- och omsorgsprogram. Under utbildningen fick hon praktisera på såväl demens- som LSS-boende som inom hemtjänsten och på Torsby sjukhus.
Valet att satsa på en karriär inom sjukvården var givet.
– Absolut. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande och det är mycket ge och ta. Jag hjälper patienterna och får tillbaka uppskattning och värme. Skulle jag inte jobba inom vården vet jag inte vad jag skulle göra, jag är inte en sådan som klarar av att sitta stilla framför en dator en hel dag.

Samlar erfarenhet inför fortsatt karriär

I slutet av sommaren övergår Emma Johanssons vikariat i timtid. Fram till februari är hon garanterad jobb, men någon oro över en framtida arbetsmarknad finns inte. Om några år vill hon studera vidare, först till sjuksköterska, sedan till ambulanssjuksköterska.
– Spänningen och variationen är det som lockar. Man får ett larm och vet inte vad man kommer ut till. Men först vill jag jobba ett tag för att samla erfarenhet, det kan nog underlätta sedan när jag läser till sjuksköterska.

Förra året sommarjobbade Emma som vårdbiträde på avdelning 63 på Torsby sjukhjus, därtill hoppar hon in extra vid behov. Och den där värdefulla erfarenheten växer sig alltjämt större, menar Emma.
– Det är nyttigt att lära sig om sjukdomar och alla apparater man handskas med, att få en bättre helhet. Men jag tycker att det viktigaste är att lära sig att bemöta folk på ett bra sätt. Man får anpassa sig utefter den man har framför sig.
Vad gäller kommande karriärval vet Emma Johansson redan vad som väntar:
– Om tio år hoppas jag att jag jobbar som ambulanssjuksköterska i Torsby eller Örebro. Stockholm är inget för mig, det är för stort. Örebro är trevligt och lagom i storlek, men jag trivs jättebra i Torsby.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen