Vikarien som blev fast

Matthias Rasmusson Borgler sommarjobbade som lokalvårdare på Centralsjukhuset i Karlstad. I dag är han fast anställd inom Vårdnära service och hygienansvarig inom arbetsgruppen.

Mattias i ett förråd.

Det sommarjobb som Matthias Rasmusson Borgler hade har lett till en tillsvidareanställning inom regionens serviceenhet.

Varje år stöttar cirka 150 sommarvikarier upp Region Värmlands verksamheter under sommarmånaderna. Av dessa är många ansikten nya, medan vissa är återkommande. Och så finns de som blir kvar – som Matthias Rasmusson Borgler. 

Skickade intresseanmälan

På jakt efter ett varaktigt och stimulerande arbete fick han 2016 tipset om att skicka en intresseanmälan till regionen. Sagt och gjort.
– Sen ringde min nuvarande chef Robert Andersson upp och så fick jag komma på intervju. Efter det fick jag sommarjobb, som kändes jättebra, berättar Matthias.– Efter sommarjobbet jobbade jag jättemycket, tog det jag fick. Våren 2017 gjordes en omorganisering, man inrättade Vårdnära service där jag fick ett vikariat. Sen tog det bara två tre månader innan jag fick en fast tjänst, fortsätter han. 

Vårdnära service frigör mer patienttid

Beställning av rena textilier och tvättplockning, lokalvård, och sängtransporter är några av de uppgifter som Vårdnära service hanterar. När verksamheten tillskapades var det i syfte att frigöra mer patienttid för vårdpersonalen genom att lägga ickepatientnära sysslor på renodlad servicepersonal. 
– Det är ett väldigt roligt arbete av varierande karaktär. Man får ta mycket eget ansvar och lägga upp jobbet själv. Eftersom vi rör oss över hela sjukhuset träffar jag mycket människor. Det kan också bli en del trevliga samtal med patienter. 

Nya arbetsuppgifter ger utveckling

Till jobbets fördelar hör också möjligheten att få vara med och påverka, menar Matthias. I Matthias fall har engagemanget i arbetet lett till nya uppdrag. För en tid sedan utsågs han till hygienansvarig inom arbetsgruppen, vilket innebär att han ansvarar för mätningar för att säkerställa att städningen håller rätt kvalitet.
– Det här är ett område som Vårdnära service inte haft hand om tidigare, så jag har gått en internutbildning. För mig är det en ny utmaning och jag gillar när det händer saker så det känns kul. Region Värmland är ju väldigt stort och det finns många som har börjat med en arbetsuppgift och sedan fått nya allteftersom. Det är en av de saker som jag gillar mycket med regionen – att man ständigt kan utvecklas, säger Matthias och exemplifierar med sin chef vars bana inom Region Värmland startade som transportör på akutmottagningen.

Sommarjobb som inkörsport

Så att komma in via sommarjobb är en inkörsport som Matthias rekommenderar fler.
– Ett jättebra sätt att få in en fot. Men det är också ett bra sätt att känna om ett jobb passar en eller inte. Region Värmlands städning måste hålla viss kvalitet, så även om det var mycket att lära sig i början, är det något jag fått lära mig från grunden.

Vad är Vårdnära service?

Vårdnära service innehåller arbetsuppgifter inom lokalvård, förråds- och materialhantering, transporter av patienter, måltidshantering – arbetsuppgifter inom vården som kan utföras av personal med specifik servicekompetens, som inte kräver vårdkompetens.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen