Till startsidan

Anna-Sara arbetar som biomedicinsk analytiker

Inom hälso- och sjukvården är alla medarbetare viktiga spelare. Även de som patienten sällan möter.– Vi har patienten i fokus, fast oftast i ett provrör, säger Anna-Sara Ahlstrand, biomedicinsk analytiker på laboratoriet på vårdcentralen i Kristinehamn.

Två personer framför en planeringstavla.

Anna-Sara Ahlstrand studerade till biomedicinsk analytiker och hade tänkt sig en framtid inom industrivärlden. Men sedan väcktes intresset för sjukvården. Och de senaste 18 åren har hon jobbat inom Region Värmland.
– Jag var inte inställd på att jobba inom vården, men ju mer man läser och tänker inser man att vården är väldigt viktig. Att jobba som biomedicinsk analytiker innebär en chans att jobba med vården och att även välja om du vill ha eller inte ha direkt patientkontakt, säger Anna-Sara Ahlstrand.

Yrke med många variationsmöjligheter

Efter många år på mikrobiologen på Centralsjukhuset i Karlstad bytte hon till klinisk kemi och transfusionsmedicin. Yrkets många variationsmöjligheter – att arbeta med allt från att träffa blodgivare till att analysera prover – är en av många tjusningar, säger Anna-Sara.

Det samma, menar hon, gäller Region Värmlands storlek och organisation.
– En av fördelarna med att jobba i Värmland är att länet är ganska stort. Söker man sig utanför Karlstad får man jobba på laboratorier där man får göra flera olika saker. I Karlstad jobbar man ofta lite mer på djupet med vissa grejer.
– Jobbar man som här i Kristinehamn där jag jobbar har man dubbelkompetens. Här alternerar man mellan kemlabb och på blodcentralen. Det är en möjlighet att ha det så.

Kvalitet är vår trovärdighet

Sedan en tid tillbaka jobbar Anna-Sara som enhetschef på laboratoriet på vårdcentralen i Kristinehamn. Att jobba praktiskt med provanalyser eller att leda enheten mynnar ut i samma sak, menar Anna-Sara.
– Kvalitet är viktigt för oss, det är vår trovärdighet. Många gånger ligger ett provsvar till grund för en diagnos, vi är en viktig del för våra beställare och en viktig del i vårdkedjan.

Jobbar nära varandra

Hon är själv plasmagivare och tillbringar därutöver mycket tid på gymmet.
– Träningen ger mig mycket. Vissa dagar är det skönt att gå på ett yogapass, andra gånger sätter jag mig på spinningcykeln. Det är mitt sätt att ventilera.
– På jobbet ger det mig mycket att man jobbar så tajt som vi gör på labb. Man tar ofta över arbetsuppgifter från varandra och kedjan är lång från att man tar ett prov tills analysen är gjord. Att jobba så nära varandra är väldigt roligt.

Välkommen att kontakta oss

Vill du veta mer om hur det är att arbeta som biomedicinsk analytiker hos oss? Välkommen att kontakta HR-konsult Maria Oskarsson på 054-614370 eller maria.oskarsson2@liv.se.

Eller sök våra lediga tjänster.