Till startsidan
Start / Kultur / Kulturutveckling / Biblioteksutveckling / Biblioteket som demokratisk arena

Utlysningen Du är historisk är öppen till och med 21 maj 2023

Utlysning residens - Du är historisk!

Region Värmlands kulturavdelning och arkivenhet söker en professionell kulturutövare för en residensvistelse med fokus på kvinnorna i arkiven. Vistelsen äger rum på Arkivcentrum i Karlstad.

I Du är historisk! samarbetar arkiv och bibliotek för att finna vägar att nå ut med kunskapen i arkiven och för att samla in dagens kunskap till framtidens arkiv. Fokus för samarbetet är kvinnors historia. Kvinnors berättelser är svårare att hitta i arkiven och mindre representerade i historieskrivningen. Genom Du är historisk! vill vi bidra till att ändra det.

Region Värmlands kulturavdelning och arkivenhet driver residenset i nära samarbete med Föreningsarkivet i Värmland, biblioteken i Forshaga och Arvika samt Stockholms kvinnohistoriska.

Residensvistelse

Vi erbjuder en tre månader lång residensvistelse på Arkivcentrum i Karlstad. Du som söker är professionell kulturutövare, boende och/eller verksam i Värmland. Du kan söka enskilt eller tillsammans med andra.

Under din residensvistelse arbetar du med att söka, finna och gestalta arkivmaterial om kvinnors historia – det kan handla om en specifik person, en rörelse, en händelse eller någonting annat. Till din hjälp har du två erfarna arkivarier som kontaktpersoner. Du har en egen arbetsplats på Föreningsarkivet i Värmland och tillgång till forskarsalen. Du får också en introduktion till arkivmiljön.

I uppdraget ingår en gestaltning utifrån din konstart. Det kan vara i form av utställning, uppläsning, film eller någonting annat. I uppdraget ingår också en presentation/föreläsning utifrån din process. Gestaltning och presentation ska äga rum på biblioteken i Forshaga och Arvika samt på Arkivcentrum i Karlstad.

I uppdraget ingår att du dokumenterar din process i en loggbok som kommer att sparas i arkivet tillsammans med det övriga material som samlas in till Du är historisk!

Omfattning

3 månader motsvarande heltid, under hösten 2023. Exakt tidsram görs upp i dialog.

Arvode

60 000 kronor mot faktura exkl. moms per månad. Söker ni flera personer tillsammans delar ni på arvodet.

Material/produktionskostnad

10 000 kronor.

Vem kan söka?

Du som söker ska vara bosatt i Värmland alternativt bedriva stor del av din verksamhet här. Du ska ha fullföljt relevant utbildning och/eller vara yrkesverksam inom ditt konstområde.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • CV med företagsnamn, organisationsnummer och länkar till eventuell hemsida eller portfolio som visar ett urval av tidigare verk.
  • Personligt brev där du presenterar hur du skulle vilja arbeta inom ramen för din residensvistelse.

Skicka din ansökan till frida.narman@regionvarmland.se. Skriv ”Residensansökan” i ämnesraden. Vi vill ha din ansökan senast 21 maj. Du får besked senast 12 juni.

Urval

Urvalet görs av arbetsgruppen för Du är historisk!. Gruppen består av personal från biblioteken i Arvika och Forshaga, Föreningsarkivet i Värmland samt arkivenheten och kulturavdelningen på Region Värmland. Arbetsgruppen tar stöd av sakkunniga inom respektive kulturuttryck.


Om Arkivcentrum

Arkivcentrum Värmland är ett samarbete mellan Arkivenheten inom Region Värmland (tidigare Värmlandsarkiv), Karlstad kommunarkiv, Föreningsarkivet i Värmland och Värmlands Företagshistoria. Det gemensamma uppdraget för institutionerna som samverkar i Arkivcentrum, är att göra det enkelt och självklart att använda arkiven som informations- och kunskapskälla.

Arkivcentrum Värmland

Om Du är historisk!

Arkiv och bibliotek är viktiga institutioner för att bevara och utveckla vårt kulturarv. I arkiven finns material och kunskap om historien. Biblioteken finns representerade i varje kommun som en scen för exponering och plats att lyfta fler berättelser än de som vanligen hörs. Genom biblioteken kan vi föra ut kunskapen som finns i dagens arkiv men också samla in dagens röster till framtidens arkiv.

Med Du är historisk vill öka förståelsen för vilka perspektiv som finns i historieskrivningen och vilka som saknas - vad det beror på och hur vi tillsammans kan verka för att fler av dagens röster bevaras för framtiden. I det här samarbetet fokuserar vi på kvinnors historia; kvinnors röster är svårare att hitta i arkiven och mindre representerade i historieskrivningen.

Samarbetet Du är historisk är en del av Kulturavdelningens satsning Biblioteket som demokratisk arena med stöd från Kulturrådet.

I Du är historisk! samarbetar vi med Stockholms kvinnohistoriska och inspireras av deras metod Arkivism.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?