Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Ett år sedan REPowerEU lanserades
Solcellspark

Ett år sedan REPowerEU lanserades

REPowerEU lanserades som en plan för att hantera påverkan av Rysslands invasion av Ukraina på den globala energimarknaden samt för att driva på den gröna energiomställningen. Planen är även en del av industriplanen för netto-noll klimatavtryck och faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF). REPowerEU finansieras till 75% av lån och ungefär 25% genom EU-bidrag.

Genom REPowerEU planen ska EU och dess medlemsländer:

  • Spara energi – med hjälp av planen har energibehovet minskat med 20%.
  • Producera grön energi – med hjälp av planen har 39% av all EU:s el under 2022 kommit från förnybara källor.
  • Skapa en varierad energiförsörjning – med hjälp av planen har 80% av det ryska gasbehovet ersatts genom bland annat en ökning av importerad flytande naturgas (LNG) från 19% till 41%.

Gällande förnybar energi har REPowerEU-planen bidragit till att förnybara energikällor genererar mer el än gas. Andelen förnybar energi förväntas öka ytterligare genom en förstärkning av direktivet om förnybar energi.

Ett steg framåt för 55%-paketet och den gröna given

Den 30 mars 2023 nåddes en preliminär överenskommelse mellan europaparlamentet och Europeiska unionens råd (Rådet) om att förstärka mål i direktivet om förnybar energi.

Överenskommelsen utgjorde ett ytterligare steg i arbetet för att uppnå målen i 55%-paketet och den gröna given genom att öka de bindande målen för andelen förnybar energi i EU. Senast 2030 ska andelen förnybar energi utgöra 42,5% med en ambition om 45%, det nya målet är en ökning från det tidigare målet om 32% senast 2030.

För att uppnå detta ska bland annat tillståndsförfaranden bli enklare och snabbare att upprättas och godkännas, förnybar energi ska även kunna betraktas som ett överordnat allmänintresse vilket ger det prioritetsrätt. Medlemsländer ska även inrätta områden för påskyndat införande av förnybar energiproduktion.

Med anknytning till REPowerEU-planen och den gröna omställningen har även en industriplan för netto-noll klimatavtryck föreslagits av EU-kommissionen.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?