Brysselkontor – en viktig del av danska kommuners internationella arbete
Det menar en studie från Köpenhamns Universitet som har publicerats i veckan som har undersökt danska kommuners relation till sina Brysselkontor.
Studien visar att 70 % av alla danska kommuner anser att samarbetet med sitt Brysselkontor skapar värde i sin kommun. Värdet kommer delvis från EU:s finansiering, men även från ny kunskap, kontakter med samarbetspartners och idéutveckling som sker tillsammans med Brysselkontoren. Man menar även att EU-kontoren bidrar till att mobilisera lokalpolitiker kring internationella frågor, vilket även skapar värde.
Skapar värde
Flera danska kommuner lyfter att kontakten med Brysselkontoren skapar värde genom att det sätter igång utvecklingsprocesser i kommunerna. En kommun beskriver sin uppfattning av hur samarbetet skapar värde i sin kommun så här:
”[Kontakten med EU-kontoret] ger oss möjlighet att sätta en internationell prägel på våra uppgifter, utmaningar, insatser etc. och ger oss möjlighet att lära av och bolla idéer med någon utanför Danmarks gränser. Dessutom kan man genom EU-kontoret få kunskap som annars kan vara svår att få tag på då de har fingret på pulsen i förhållande till vad som händer i Bryssel och ev. okända program som kan vara relevanta.” (Marcusson, 2023, sid. 11, förf. översättning)
Utgångspunkten för kommunernas kontakt med Brysselkontoret är nära kopplat till de hinder och utmaningar som de danska kommunerna ser i arbetet med både internationella och EU-frågor. Citatet pekar på att kommunerna ser att Brysselkontorets värde skapas i samverkan med kommunerna.
EU:s politik mer innovativ
När det kommer till EU menar 78 % av de danska kommunerna att EU:s politik och incitament bidrar till att lösa de utmaningar man har i kommunen. Anledningen tycks vara att kommunerna anser att EU är mer innovativt och långtgående än politiken på nationell nivå, bland annat inom digitalisering och grön omställning. En ytterligare faktor är EU:s fokus på transnationella projekt och utbyte av erfarenheter och kunskap.
Dessutom menar 70 % av kommunerna att de kan vara med för att bidra till att lösa de gemensamma europeiska utmaningar. Konkret pekar man på möjligheten att vara testbädd för innovativa projekt och lösningar som skapar värde i kommunerna och dess verksamheter. Studien slår också fast att de danska kommunerna ser EU som mer än en finansiär och även som en arena där kommunerna kan agera på lika villkor med andra aktörer.
Källa: Marcussen, M. (2023). Danske byers internationalisering 2023 – et survey. (Københavns universitet)