Vad gör EU för att tackla gränshinder i Europa?
26 september organiserade Europeiska gränsregionsförbundet (AEBR) ett webbseminarium om gränshinder inom Europa. Seminariet arrangerades tillsammans med Interact, ett EU-initiativ som stödjer territoriella samarbeten mellan regioner inom EU.
För att förbättra samarbetet mellan regioner i Europa måste EU ta itu med de rättsliga och administrativa hinder som finns mellan gränsregioner. Det förklarar Interact, som syftar till att främja samarbetet mellan EU:s samarbetsprogram. Ungefär 40 procent av EU utgörs av gränsregioner mellan två eller flera EU-länder. Enligt den senaste rapporten om arbetskraftens rörlighet i EU bor över 1,3 miljoner människor i ett EU land och arbetar i ett annat. Personer som pendlar över gränserna kan dagligen stöta på olika typer av hinder eftersom ländernas regler och system skiljer sig åt. Representanter för Interact och AEBR förklarar att det finns tre typer av gränshinder:
1. Fysiska hinder som bergskedjor och sjöar som försvårar för transport eller infrastruktur mellan länderna.
2. Immateriella hinder som språk, kultur och historia som försvårar samarbetet mellan gränsregioner.
3. Institutionella hinder handlar om juridiska och administrativa hinder som finns i institutionerna i gränsregionerna. Det kan exempelvis handla om nationella eller regionala lagar som skiljer sig mellan gränsregionerna eller en brist på samordning av administrativa förfaranden.
Det finns flera anledningar till att arbetet med att lösa gränshinder är viktigt. Representanterna lyfter bland annat att det förbättrar livskvalitén bland invånarna i gränsregionen. De förklarar även att det ger en positiv ekonomisk effekt. Genom att lösa 20 procent av de institutionella hinder som finns vid gränsregionerna skulle regionernas BNP öka med 2 procent.
Verktyget b-solutions stöttar gränsregioner
EU erbjuder flera verktyg som kan användas för att hantera problem i gränsregioner. Ett av dessa är b-solutions. Verktyget togs fram av AEBR och EU-kommissionens avdelning för regional och statspolitik i syftet att lösa gränshinder i EU och mot tredje land.
I praktiken innebär det att regioner med gränshinder gör en ansökan för att få stöd av b-solutions. Efter en godkänd ansökan tillsätter AEBR en expert inom det specifika området. Under tre månader samarbetar experten med regionen för att samla in nödvändig information om gränshindret. Efter perioden skriver experten en rapport om orsakerna till gränshindret och ger förslag på konkreta lösningar. Den nuvarande ansökningsperioden är öppen fram tills 10 november.
Svinesundskommittén stöttas av b-solutions
Svinesundskommittén är ett samarbete mellan svenska (Region Västra Götaland) och norska kommuner som arbetar med att lösa gränshinder i regionen för att stärka den regionala
utvecklingen. Kommitténs ärende ”Finansieringssystem hämmar innovation genom testbäddar” var ett av 19 godkända ärenden som i början av året beviljades stöd av b-solutions.
AEBR förklarar att olika regelverk och finansiella stödsystem i Sverige och Norge hindrar små och medelstora företag i området att utvecklas. Regelverken gör att företagen inte kan dra nytta av finansiering och expertis som finns i grannlandet, vilket hämmar förverkligandet av innovativa idéer och projekt. Svinesundskommittén fick därför i början av året experthjälp för att ta reda på vilka regler och strukturer som orsakade problemet. Rapporten har inte publicerats ännu.
Svinesundskommittén har även tidigare fått experthjälp via b-solutions. Då handlade ärendet om gränshinder inom skoglig bioekonomi.