EU:s chipsakt ska minska bristen på halvledare i EU
Europeiska chipsakten ska säkerställa EU:s resiliens och försörjningstrygghet på områdena halvledarteknik och halvledartillämpningar.
Den 21 september trädde EU:s förordning om halvledare i kraft. Med förordningen vill EU nå målet om att fördubbla sin nuvarande globala marknadsandel för produktionen av halvledare till 2030. Det innebär en ökning från 10 till 20 procent. Förordningen väntas stärka tillverkningen av halvledare i unionen och stimulera Europas innovationskraft inom design och förpackning av halvledare.
Varför är halvledarchip viktiga?
Halvledarchip har en central betydelse i det moderna och digitala samhället. De är viktiga byggstenar i tillverkningen av digitala produkter. Halvledarchip används i allt från smarttelefoner och bilar till kritisk infrastruktur. När den globala exportindustrin hämmades av Covid-19 pandemin upplevde både EU och andra delar av världen en betydande brist på halvledarchip. Det blev därför tydligt att EU behöver stärka produktionen av halvledarchip för att säkerställa en långsiktig konkurrenskraft och försörjningstrygghet.
Tre delar
Förordningen om halvledare består av tre delar.
Initiativet om halvledarchip för Europa
Initiativet om halvledarchip för Europa syftar till att stärka EU:s innovationskraft inom halvledarteknik på lång sikt. Initiativet innehåller exempelvis åtgärder för att lösa kompetensbristen inom elektroniksektorn. Dessa handlar om att ge stöd till utbildning, vidareutbildning och omskolning. Målet är att öka tillgången till praktikplatser, öka studenters medvetenhet om möjligheterna på området och stödja särskilda forskningsutbildningar inom mikroelektronik.
Ett ramverk för att säkerställa försörjningstrygghet och resiliens
Genom att locka till sig investeringar och öka produktionskapaciteten för halvledare ska ramverket säkerställa försörjningstrygghet och resiliens. I praktiken innebär det en utbyggnad av nya anläggningar där halvledare kan tillverkas och en kraftig uppgradering av redan existerande anläggningar. Ramverket är det första av sitt slag i unionen.
Åtgärder för att stärka samarbetet när det kommer till övervakning och krishantering
Som ett första steg i arbetet med övervakning och krishantering inrättades ett varningssystem för halvledare i april. Systemet kan användas för att rapportera om störningar i leveranskedjan för halvledare. Systemet är viktigt för att stärka samarbetet mellan medlemsstaterna, övervaka tillgången av halvledare och uppskatta efterfrågan på marknaden.
Vikten av halvledarchip i Värmland
Handelskammaren Värmland publicerade i mars en rapport om hur industrin mår i Värmland. I rapporten framgår det att personer som arbetar i industribranschen ser en betydande brist på halvledare. En av personerna som intervjuades förklarar att det fortfarande råder en lika stor brist på halvledare som under Covid-19 pandemin. Personen tror även att det kommer hålla i sig till 2027. EU:s förordning om halvledare är på så vis inte bara viktig för Sveriges resiliens och försörjningstrygghet, utan även Värmlands.
Ta del av hela rapporten Så mår industrin i Värmland (pdf)
Läs hela pressmeddelandet om förordningen om halvledare (ec.europa.eu)