Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Ett urval av lärdomar från europeiska veckan för regioner och städer
Bild från seminariet om kompetensförsörjning i norra Europas glesbygd.

Foto: EU-kommissionen och Regionkommittén 2023.

Ett urval av lärdomar från europeiska veckan för regioner och städer

Det årliga evenemanget för regionala utvecklingsfrågor i Bryssel bestod av ett flertal seminarium om bland annat kompetensförsörjning, digitalisering och innovation. Här kommer ett axplock av lärdomar Brysselkontoret tar med sig.

Kompetensförsörjning i norra Europas glesbygd

Under seminariet diskuterade representanter från norra Sverige, Finland, Norge och Skottland utmaningar i den gröna omställningen med fokus på kompetens- och arbetskraftsbrist.

Representanterna lyfte bland annat varför en låg arbetslöshet kan vara problematiskt när det råder kompetens-och arbetskraftsbrist. De menar att luckan på arbetsmarknaden inte kan fyllas med hjälp av personer som på bosatta i området, då invånaren redan är sysselsatta på andra delar arbetsmarknaden. Regionerna behöver därför attrahera arbetskraft utifrån, vilket försvåras av en omfattande bostadsbrist i flera av dessa områden.

Seminariet avslutades med att representanterna lyfte vikten av att grannregioner inte bör konkurrera med varandra om arbetskraft, utan istället samarbeta för att tillsammans lösa problemen.

Forskningsinstitut för regional utveckling

Brysselkontoret närvarade även på ett seminarium om hur forskningsinstitut kan gynna regional utveckling och social samanhållning. EU-parlamentarikern Maria da Graca förklarade under seminariet att forskningsinstitut är viktiga för att regioner ska kunna attrahera och behålla kompetens i regionen. Hon betonade regioner och städers roll i att skapa ett öppet och bra klimat för att instituten ska kunna etableras.

Panelen diskuterade även att forskningsinstitut idag konkurrerar med varandra om forskare där den med störst plånbok vinner. Liksom seminariet om kompetensförsörjning i glesbygden avslutades detta seminarium med budskapet om att instituten bör samarbeta med varandra istället för att konkurrera.

How to measure regional innovation performance: from quantitative evidence to comparative analysis

För den som gillar statistik erbjuder EU-kommissionen en hel del statistik på regional nivå. Under seminariet presenterades två verktyg med öppna data.

Det första verktyget kallas Horizon Europe Dashboard. Verktyget samlar statistik som rör sektorsprogrammet Horisont Europa, EU:s program för forskning och innovation. Med verktyget går det exempelvis att få fram hur många godkända ansökningar till Horisont Europa som en region har haft och hur mycket pengar från programmet som en region har tagit del av.

Läs mer om verktyget (ec.europa.eu)

Det andra verktyget kallas Regional Innovation Scoreboard. Det är ett verktyg som ska mäta innovationsförmågan hos regioner. Verktyget baseras på ett antal parametrar som antalet anställda i ICT-sektorn eller hur stor andel av befolkningen som har en högre utbildning. Enligt RIS klassas Norra Mellansverige som Värmland ingår i som en ”moderate innovator+” från 2023, jämfört med en ”strong innovator-” år 2021.

Läs mer om verktyget (ec.europa.eu)

Strategic foresight in EU regions and cities – A policy lab collaborative approach

Seminariet gav en inblick i olika regioners arbete med strategisk framsyn och hur aktörer från regionerna hade involverats i arbetet. Ett exempel som lyftes fram var regionen Helsinkki UUsimaas arbete med strategisk framsyn där de arbetet med regionens kommuner för att ta fram en bild över hur regionen kommer utvecklas fram till 2030. Det fanns absolut likheter med processerna som sker i arbetet med Värmlandsstrategin 2040.

EU-kommissionen tipsade även om verktygen som de har att tillgå (ec.europa.eu)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?