Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Rapport om tillståndet i EU:s regioner och kommuner
Regionkommitténs ordförande Vasco Alves Corderio. 

Foto: EU-kommissionen och Regionkommittén 2023.

Rapport om tillståndet i EU:s regioner och kommuner

Europeiska regionkommittén publicerade den 9 oktober sin årliga rapport om aktuella utmaningar som EU:s regioner och kommuner står inför.

Vasco Alves Cordeiro, Regionkommitténs ordförande, höll i samband med publiceringen ett årligt tal om tillståndet i unionens regioner och kommuner. I talet betonade han regionala och kommunala myndigheters viktiga roll när det kommer till att skapa lokala lösningar på globala problem. Han förklarade även att tillit från befolkningen är en väsentlig del av att skapa framgångsrika initiativ och åtgärder.

Fortsatt hög social ojämlikhet

I rapporten lyfter Regionkommittén vikten av ett ökat arbete för att hantera social ojämlikhet i EU. Under 2022 riskerade 95 miljoner människor i EU, det vill säga 21 procent av den totala befolkningen, att drabbas av fattigdom eller social utestängning. Statistik från rapporten visar även att kvinnor är mer benägna att drabbas av fattigdom än män. Regionkommittén menar att regioner och kommuner har en central roll när det kommer till arbetet med att genomföra politik och initiativ för att minska den ekonomiska bördan för låginkomsthushåll.

Ökade demografiska förändringar på landsbygden

Alla regioner i EU påverkas på olika vis av demografiska förändringar. Befolkningen beräknas bli allt äldre och färre, vilket skapar problem för både ekonomin och konkurrenskraften. Enligt rapporten drabbas avlägsna landsbygds- och gränsregioner av stor avfolkning i större utsträckning än andra regioner. Varje år minskar EU:s landsbygdsbefolkning med nästan en miljon människor och under de senaste åren har andelen äldre personer ökat dubbelt så mycket på landsbygdsområden som i stadsområden. Regionkommittén uppmuntrar därför alla offentliga myndigheter att se till att ny lagstiftning och politik tar hänsyn till den inverkan de har på landsbygden.

Risker med den digitala omställningen

Den digitala omställningen är avgörande för EU:s framtid, men medför även ökade kostnader och risker för regioner och kommuner. I rapporten framgår det att det finns en allmän brist på expertis och infrastruktur som gör att risken för att utsättas för cyberattacker ökar. Regionkommittén listar därför ett antal rekommendationer för att öka cybersäkerheten i EU. De menar bland annat att EU-institutioner och medlemsstater bör genomföra informationskampanjer om cyberhot för lokala och regionala myndigheter. De rekommenderar även att dessa myndigheter bör få stöd för att utforma egna styrningsmodeller för digital resiliens som anpassas efter deras egnas kapacitet.

Ta del av hela rapporten och Vasco Alves Cordeiro tal Regionkommitténs webbsida (europa.eu)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?