Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Kompetensbrist bland företag i EU

Thierry Breton, EU-kommissionär för inre marknaden.

Kompetensbrist bland företag i EU

En ny Europabarometerundersökning visar att kompetensbristen är ett av de största problemen för små och medelstora företag i EU. Bristen har förvärrats under de senaste åren och drabbar nu alla regioner och sektorer i EU.

Thierry Breton, EU-kommissionär för inre marknaden, menar att undersökningen är ett viktigt verktyg när det kommer till att förstå de allvarliga konsekvenserna av kompetensbristen för små och medelstora företag i EU. Undersökningen kommer bland annat användas som grund för genomförandet av kommande åtgärder, exempelvis stödpaketet för små och medelstora företag som antogs i september. Undersökningen lyfter flera olika saker kopplat till kompetensförsörjningsbristen.

Det är svårt att hitta personal med rätt kompetens

Under de två senaste åren har 61 procent av mikroföretagen och 80 procent de av medelstora företagen upplevt svårigheter med att hitta och rekrytera personal med rätt kompetens. Mikroföretag är företag med färre än 10 anställda och medelstora företag har mellan 50 – 249 anställda.

Det är få som rekryterar från andra länder

Endast 16 procent av alla små och medelstora företag i EU har anställt personer från länder utanför EU, trots svårigheter med att hitta kompetent personal. Språkhinder och administrativa hinder lyfts som de främsta orsakerna till att dessa företag inte rekryterar från andra länder. För Sveriges del har endast 11 procent av små och medelstora företag anställt personer utanför EU.

Små och medelstora företag föredrar olika typer av politiska åtgärder

Nästan 40 procent av mikroföretagen anser att skatteincitament är det bästa politiska stödet för att åtgärda kompetensbristen, samtidigt som 28 procent föredrar direkta subventioner. Medelstora företag lyfter istället utbildning och kompetenshöjning som den bästa åtgärden.

Undersökningen visar även att nästan 40 procent av små och medelstora företag i EU och Sverige anser att det är svårast att rekrytera personer med behörigheter från yrkesutbildningar.

EU:s talangreserv- ett nytt initiativ för att underlätta arbetskraftsinvandring

I samband med publiceringen av undersökningen föreslog kommissionen ett antal nya initiativ för att komma till rätta med bristen på kompetens och arbetskraft. Ett av initiativen är en EU-talangreserv som ska förenkla rekryteringen av arbetstagare från länder utanför EU. Det är den första digitala plattformen av sitt slag där arbetssökande från tredje land kan registerna en profil med information utbildning, arbetserfarenheter och andra kompetenser. Arbetsgivare inom EU kan på så vis få tillgång till ett större urval vid rekrytering av

arbetskraft. Genom plattformen kan personer från tredje land även få viktig information vid invandring till EU-länder, exempelvis om rättigheter på arbetsplatsen. Förslaget ska nu behandlas av Europaparlamentet och rådet.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?