Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Ingen cybersäkerhet i EU utan det lokala och regionala perspektivet
En datorskärm med webbkamera.

Ingen cybersäkerhet i EU utan det lokala och regionala perspektivet

Europeiska regionkommittén efterlyser tydligare stöd från EU-nivå till regioner och kommuner som genomgår en digital omställning för att säkerställa cybersäkerhet i EU.

I takt med att allt fler offentliga tjänster blir digitala ökar risken för stora cyberattacker på kritisk infrastruktur. Pehr Granfalk (M), ledamot i Europeiska regionkommittén, menar att lokala och regionala myndigheter tillhör de mest sårbara och frekventa måltavlorna för cyberattacker. Enbart i Sverige uppsattas större kommuner drabbas av omkring 400 attacker varje vecka och i början av september 2023 drabbades Munkfors kommun av en it-attack som i stort sett slog ut hela kommunens IT-system. Med bakgrund av kommuner och regioners utsatthet efterlyser Europeiska regionkommittén konkreta finansiella, tekniska och kompetenshöjande insatser för att öka cybersäkerheten.

EU:s cybersolidaritetsakt

EU-kommissionen presenterade i våras ett lagförslag om en cybersolidaritetsakt för att stärka EU:s kapacitet att upptäcka, hantera och förbereda sig inför cybersäkerhetshot och cyberattacker. Förslaget omfattar bland annat en europeisk cybersköld som består av säkerhetscentrum som är sammankopplade i hela EU och en övergripande cyberkrismekanism för att förbättra EU:s säkerhetsstatus. Europeiska regionkommittén förklarar att det däremot saknas en viktig pusselbit- de lokala och regionala myndigheternas perspektiv.

Kompetens och samarbete är avgörande för att hantera cyberhot

Under Europeiska regionkommitténs senaste plenarsession antog ledamöterna ett enhälligt yttrande om kommissionens lagförslag där de efterlyser en tydlig strategi för att stödja resurssvaga kommuner och regioner. En inkluderande grön och digital omställning kräver att alla kommuner och regioner i EU har tillgång till nödvändig digital infrastruktur och innovativa verktyg. De betonar därför vikten av en kraftsamling kring cybersäkerhet där alla förvaltningsnivåer måste samarbeta. De förklarar även att lokala och regionala myndigheter i EU saknar idag tillräckligt med personal för att hantera cyberattacker och efterlyser därför en ökad finansiering för att främja cybersäkerhetsutbildningar.

Vad händer nu?

Europaparlamentets utskott för industri, forskning och energi (ITRE) gav i veckan grönt ljus till lagstiftningsförslaget och ledamöterna i parlamentet kommer nu inleda förhandlingar med rådet.

Finansiering för projekt som hanterar cybersäkerhetsutmaningar

Vinnova erbjuder från 13 december finansiering för projekt som utvecklar lösningar till cybersäkerhetsutmaningar. Projekten ska adressera industrin och näringslivets behov och bidra till ökad cybersäkerhet. Sista ansökningsdag är 13 mars 2024.

Det är även möjligt att söka finansiering genom EU:s program DIGITAL för projekt som syftar till att öka antalet utbildnings- och praktikmöjligheter inom området cybersäkerhet. Ansökan är öppen fram tills 21 mars 2024.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?