Sammanhållningspolitikens framtid efter 2027
Debatten om hur sammanhållningspolitiken ska reformeras inför EU:s nästa budgetperiod 2028–2034 är i gång. Europeiska regionkommittén har framfört ett antal rekommendationer för att EU:s regionalpolitik ska bli mer flexibel, robust och inkluderande.
Sammanhållningspolitiken är ett av EU:s viktigaste investeringsverktyg för att skapa tillväxt och sysselsättning regionalt och lokalt i Europa och ska minska regionala skillnader i EU. Pengarna i sammanhållningspolitiken fördelas genom så kallade struktur- och investeringsfonder, bland annat europeiska regionalfonden (ERUF) och europeiska socialfonden (ESF+). EU-institutionerna håller nu på att bedöma sammanhållningspolitikens inverkan och resultat i hanteringen av aktuella kriser och i främjandet av den gröna och digitala omställningen. Under Regionkommitténs senaste plenarsession den 29 november antog ledamöterna ett enhälligt yttrande om hur sammanhållningspolitiken ska reformeras efter 2027.
Rekommendationer från Regionkommittén
Ledamöterna efterlyser en ”europeisk partnerskapspakt” som ska säkerställa samstämmighet vid genomförande av sammanhållningspolitiken. Pakten ska bland annat innehålla konkreta mål med garantier för de lokala och regionala myndigheternas deltagande. Regionkommittén rekommenderar även att:
- Den totala budgeten för sammanhållningspolitiken efter 2027 bör bibehållas eller ökas, samtidigt som andelen för europeiskt territoriellt samarbete bör utgöra minst åtta procent av det totala beloppet.
- Målet om territoriell sammanhållning ska vara bindande för all EU-politik, det vill säga principen om att inte orsaka skada för sammanhållningen.
- Nationella och regionala investeringar som krävs för projekt som medfinansieras av EU:s sammanhållningspolitik bör undantas från utgiftsberäkningen, och därmed från skuldberäkningen.
För att hantera kriser som översvämningar och skogsbränder föreslår ledamöterna även att det inrättas en övergripande mekanism på territoriell nivå som möjliggör en mer flexibel användning av fonderna vid krissituationer.
Ta del av alla rekommendationer på Regionkommitténs hemsida (europa.eu)