Nya gränsvärden i WHO:s självrapportskala för symtom på ADHD ger bättre träffsäkerhet för tonåringar
Karin Sonnby, specialist i barn-och ungdomspsykiatri och forskare på Region Värmland, är medförfattare till en nyligen publicerad studie som visar hur de nya gränsvärdena i Världshälsoorganisationens WHO:s självrapportskala för symtom på ADHD förbättrat träffsäkerheten för tonåringar.
Världshälsoorganisationens WHO:s självrapportskala för symtom på ADHD, the ADHD Self Report Scale (ASRS) används ofta som screeninginstrument vid misstänkt ADHD men gränsvärdena togs ursprungligen fram för vuxna. Syftet med forskningsstudien var att undersöka vilka gränsvärden som är mest träffsäkra för tonåriga patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Resultat
Etthundraelva tonåriga barn- och ungdomspsykiatriska patienter genomgick en diagnostisk intervju för att undersöka om diagnosen ADHD förelåg eller inte och fyllde i ASRS-18. Sedan jämfördes resultatet i den diagnostiska intervjun med svaren på ASRS-18.
– Störst träffsäkerhet hade separata gränsvärden för pojkar respektive flickor. De nya gränsvärdena visade störst förbättring i träffsäkerhet för diagnosen ADHD för flickor, med 40 % sannolikhet för diagnos innan ASRS-18-skattningen gjordes till 82 % efter tolkning av resultatet på ASRS-18, säger Karin Sonnby.
De nya gränsvärdena ökar den kliniska användbarheten av ASRS-18 för både pojkar och flickor. Då flickor med ADHD oftare förblir oupptäckta jämfört med pojkar förväntas de nya gränsvärdena också kunna bidra till ökad jämlikhet inom den barn-och ungdomspsykiatriska vården.
Länk till artikel
International Journal of Clinical and Health Psychology: Clinical utility of new cut-off scores for the world health organization ADHD self-report scale among adolescents in psychiatric outpatient care