Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Möjligt samband mellan muskelsjukdom och diabetes

Jakob Skov, forskare och överläkare på medicinkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad, är aktuell i forskning som visar möjligt samband mellan muskelsjukdom och diabetes.

Möjligt samband mellan muskelsjukdom och diabetes

Ny forskning i Sjukvårdsregion Mellansverige ger förhoppning om att tidigt kunna fånga upp patienter med en viss ärftlig muskelsjukdom som kan ge ökad risk för diabetes.

Region Värmland samverkar inom Sjukvårdsregion Mellansverige i olika patientnära kliniska forskningsprojekt. Jakob Skov, forskare och överläkare på medicinkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad, medverkar i en studie vars resultat tyder på att patienter med en viss ärftlig muskelsjukdom kan löpa ökad risk att få en särskild sorts diabetes

– Den här forskningen syftar till att förstå varför patienter med en ovanlig monogen muskelsjukdom utvecklar diabetes. Förhoppningen är att vi på sikt ska kunna erbjuda dem bättre behandling eller helt förebygga deras diabetesutveckling. I ett större perspektiv kan ny kunskap om hur mutationer i en enskild gen leder till diabetes också komma till nytta i jakten på nya behandlingar vid vanligare diabetesformer, säger Jakob Skov.

Mer information om forskningen finns på Sjukvårdsregion Mellansveriges webbplats: Forskare ser möjligt samband mellan vissa muskelsjukdomar och diabetes.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?