Karin Sonnby och Brynjar Fure publicerade
Region Värmlands Karin Sonnby och Brynjar Fure är två av författarna till artikeln "Träning i virtuella sociala situationer som behandling av social ångest - en systematisk litteraturöversikt och meta-analys" som publicerats i Upsala Journal of Medical Sciences.
Social ångest är vanligt och kan vara mycket hindrande. Det blir ofta svårare att slutföra utbildning, klara att arbeta och medför också ökad risk för annan psykisk ohälsa samt självmord. Den aktuella studien kartlade vilken forskning som finns på området. Totalt hittades 158 studier och av dem kunde sex inkluderas. Tillsammans visade de att träning i virtuella sociala situationer minskade den sociala ångesten.
Karin Sonnby är specialist i barn-och ungdomspsykiatri forskning och forskningsledare på centrum för klinisk forskning:
– Trots att resultatet är lovande behöver man ta med i beräkningen att det finns flera aspekter som gör det mindre tillförlitligt. Dels visade kvalitetsgranskning att alla de sex ingående studierna hade någon del som ökade risken för att den enskilda studiens resultat skulle kunna vara påverkat av en snedvridningsfaktor. Alla sex studier hade också få deltagare vardera vilket ökar risken för att slumpen påverkat resultatet jämfört med om man har många studier med många deltagare vardera, säger Karin Sonnby.
Slutsatsen var att träning i virtuella sociala situationer visat sig minska social ångest. Trots att resultaten är osäkra uppmuntrar det till fler behandlingsstudier för att kunna fortsätta utvärdera om träning i virtuella sociala situationer är en ny, effektiv behandling av social ångest.
Länk till artikel
Christian Rejbrand, Brynjar Fure och Karin Sonnby: