Region Värmland logga

45 ungdomar sommarjobbar inom kulturen i år. Inriktningarna är dans, filmanimation, träslöjd, klassisk musik och skrivande fantasy. Nästa vecka bjuder de på dansföreställning och vernissage.

Se resultatet av 45 ungdomars sommarjobb inom kulturen

Det är halvtid för årets sommarjobbare inom kulturen. Två veckor har gått och två veckor återstår. Den 10-13 juli bjuder de dansande ungdomarna på ett nytt dansverk på temat Hesa Fredrik. Det blir en 20 minuters föreställning på Stora torget i Karlstad. Fredagen den 12 juli är det vernissage för alla kreativa inriktningar på Värmlands Museum. Se hålltider nedan.

Årets sommarjobbare inom dans leds av koreografen Carl Olof Berg samt koreografassistenten Tove Klang. I fokus för arbetet ingår att delta i tillblivelsen av ett nytt dansverk på temat Hesa Fredrik. Föreställningen kommer att framföras runt Fredsgudinnan på Stora torget i Karlstad vid sju tillfällen, se nedan. Dansteknik, processarbete och idéutveckling blandas med konstvandring, verbal reflektion och publikmöte under de fyra veckorna.

Ungdomarna som deltar i skrivande fantasy har delats in i olika grupper där de skapar världar som deras berättelser ska utspela sig. Allt från miljö till statsskick, religioner och magisystem skapas för att sedan befolkas av karaktärer, fantasimonster och en spännande intrig! Resultatet publiceras så småningom i en novellsamling.

Under Drömsommarjobbet får musikerna kastas in i hur det är att arbeta med musik och allt vad det innebär; med teknik, interpretation, egen övning, intensiva repetitioner och till och med lite egen komposition som grundbultar. Repertoaren som de byggt upp tillsammans presenteras sedan på en miniturné på några av Karlstads trygghetsboende under vecka 28. Veckan avslutas tillsammans med de andra inriktningarna på Värmlands Museum, där musikerna får visa en del av sin repertoar och skapelse, inklusive ett samarbete med inriktningen skrivande fantasy.

Deltagarna i filmanimation skapar en egen animerad kortfilm på 25-30 sekunder med valfritt tema i 2D, 3D eller 2,5D. De kommer att arbeta igenom hela processen, från concept art, storyboarding, animatic och animering. Målet är att varje deltagare ska ha en färdig film att visa upp vid slutet av sommarjobbet. Under hela projektet får de handledning och tillgång till nödvändiga verktyg och resurser för att lära sig och skapa sin animation.

Träslöjdarna började med att tälja skedar i al. De har provat på olika täljgrepp och skissat på idéer till de produkter som ska fram till utställningen på Värmlands Museum. Nu är vi igång; täljer och karvar inför utställningen.

Dansföreställningen Hesa Fredrik och vernissage på Värmlands Museum

Dansföreställningen Hesa Fredrik som sommarjobbarna gör tillsammans med mentorprogrammet Värmlands Unga Dansare upplevs på Stora torget i Karlstad

10 juli klockan 12.00 och klockan 13.00

11 juli klockan 12.00 och klockan 13.00

12 juli klockan 12.00

13 juli klockan 12.00 och klockan 13.00


Sommarjobbarnas vernissage sker på Värmlands Museum fredagen den 12 juli klockan 14.00. Varje inriktning har 15 minuter för en kreativ presentation.

Varmt välkomna!

Läs mer om årets inriktningar och handledare.

Sidan uppdaterad