Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Vaccination mot covid-19 för barn 12 till 15 flyttas fram

Vaccination mot covid-19 för barn 12 till 15 flyttas fram

Äldre personers tredje dos och ovaccinerade över 15 år ska prioriteras enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendation. Starten av vaccinationerna av 12 till 15-åringar flyttas därför fram.

- Kommunerna har påbörjat vaccinationen på SÄBO. Arbetet kommer fortsätta med personer som har behov av hemsjukvård och hemtjänst i samarbete med regionen, säger vaccinsamordnare Anders Nordmark.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer på särskilda boenden (SÄBO), personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer över 80 år ska prioriteras i vaccinationsarbetet och få en tredje dos. Regionerna ska också se till att så många ovaccinerade personer över 15 år som möjligt vaccinerar sig.

- Eftersom äldre löper en högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 följer vi den prioriteringen. Vi behöver lägga personal och resurser på det först, säger Anders Nordmark.

Det går att boka tid för vaccination mot covid-19 och tider för drop-in erbjuds vid olika tillfällen. Den samlade informationen finns på webbplatsen 1177.se

Samvaccination planeras för 80 år eller äldre

När det gäller en tredje dos för personer 80 år eller äldre planerar regionen för att erbjuda både den tredje dosen vaccin mot covid-19 vid samma tillfälle som vaccinet mot säsongsinfluensa. Allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

- Vi vill underlätta både för den enskilde men också för att få våra resurser att räcka till. Än finns inga tider att boka och vi kommer att informera mer om detta inom kort, bland annat via brev på samma sätt som tidigare, säger Anders Nordmark.

Start för barnen efter höstlovet

Vaccinationerna av 12 till 15-åringar kommer ske i länets skolor och påbörjas några veckor senare än tidigare planerat. Istället för vecka 41 planeras starten till efter höstlovet.

- Tillsammans med skolorna vill vi kunna fokusera arbetet så att det blir bra både för barnen som erbjuds vaccin och för vårdnadshavarna och skolan som kommer hålla värdskapet för vaccinationerna, säger Anders Nordmark.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?