Region Värmland / Nyhetsarkiv / Nätverket Skogskvinnorna Värmland och konstnären Helena Bengtsson är årets Folkrörelse- och Frödingstipendiater
Stipendiater

Skogskvinnorna Birgitta Fredriksson och Aina Spets samt designern tillika konstnären Helena Bengtsson tog emot stipendierna av kultur- och bildningsnämndens ordförande Elisabeth Kihlström och vice ordförande Erik Olsson.

Designern, konsthantverkaren och konstnären Helena Bengtsson och Skogskvinnorna i Värmland. Det är mottagarna av 2021 års Fröding- och Folkrörelsestipendium.

Prisceremonin skedde vid dagens regionfullmäktige. Förutom äran är prissumman för respektive stipendium på 100 000 kronor, dubbelt upp mot tidigare enligt beslut i kultur- och bildningsnämnden.

Skogskvinnorna i Värmland

Skogskvinnorna tilldelas Region Värmlands folkrörelsestipendium 2021 för ett engagerat och viktigt arbete med att stärka kvinnors position och öka jämställdheten inom en näring som är av stor betydelse för Värmland.

Skogskvinnorna i Värmland är ett nätverk för kvinnliga skogsägare. Nätverkets syfte är att sprida information om och öka kvinnors kunskap och intresse för ägande av skog. Branschen är mansdominerad samtidigt som kvinnor äger cirka 40 procent av den privata skogen.

Ordförande för Skogskvinnorna Värmland är Aina Spets. Hon är skogsägare och bor en bit utanför Årjäng.

– Att få detta stipendium var en stor överraskning och innebär nya möjligheter att sprida kunskap om skog. Vi har planer på att bygga en digital plattform och vi vill fortsätta att öka kunskapen hos våra unga, exempelvis genom Skogen i skolan.

Nätverket i Värmland har cirka 100 medlemmar och har viss samverkan med andra nätverk i Sverige och i Norden.

Konstnären Helena Bengtsson

Helena Bengtsson tilldelas Region Värmlands Frödingstipendium 2021 för att som designer, konsthantverkare och konstnär ha skapat unika verk som är högt uppskattade såväl regionalt som nationellt.

– Jag är stolt och glad. Att bli en av de personer som får ett stipendium till Gustaf Frödings minne är svindlande och hedrande, säger Helena Bengtsson.

Helena Bengtsson återvände till Värmland efter sin konstnärliga utbildning på Textilhögskolan Borås. Ateljén finns i det före detta hönshuset på gården där hon växte upp. Där har hon sin bas där hon ritar, väver och syr. Med nål och tråd syr hon i textil, papper och skinn. Den traditionella slöjden är och har alltid varit en stor inspirationskälla. I sin iver att ta fram alster och produkter med koppling till Värmland samarbetar hon med såväl enskilda aktörer som kulturinstitutioner och näringsliv.

Prisutdelare

Utmärkelserna förmedlades av kultur- och bildningsnämndens ordförande Elisabeth Kihlström (Frödingstipendiet) och vice ordförande Erik Olsson (Folkrörelsestipendiet).

Om Folkrörelsestipendiet och Frödingstipendiet

1960 började tidigare Landstinget i Värmland att dela ut Frödingstipendiet till minne av Gustaf Frödings födelse 1860. Stipendiet delas ut till i Värmland födda, verksamma eller till provinsen knutna, väl kvalificerade utövare av konstnärlig verksamhet.

Folkrörelsestipendiet har sedan 1977 delats ut till enskilda eller grupper som inom en folkrörelse gjort betydande insatser inom Värmlands län.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?