Region Värmland / Nyhetsarkiv / Alex Schulman är Årets Värmlandsförfattare

Tillkännagivandet av Årets Värmlandsförfattare och Årets litteraturstipendiater skedde idag på Värmlands bokfestival. Kultur- och bildningsnämndens ordförande Elisabeth Kihlström och Oda Larsson, enhetschef för kulturavdelningen, höll i prisceremonin. Foto: Linn Malmén

Alex Schulman är Årets Värmlandsförfattare

Alex Schulman är Årets Värmlandsförfattare. Fyra verk och fem personer delar på Årets litteraturstipendium.

Värmland betyder mycket för årets författare.

– Värmland är en del av mig, det finns i mitt DNA. Framför allt är det ju min barndom och att gräva i min barndom är ju allt jag gör. Därför kan man säga att jag befinner mig i Värmland hela tiden fastän jag sällan är där fysiskt numera.

Alex Schulman är inte bara en hyllad författare utan även känd som medieentreprenör och podcastare. Han debuterade som författare 2009 med boken Skynda att älska, en självbiografisk roman tillägnad fadern Allan Schulman, som avled 2003. Den senaste utgivna boken är Överlevarna från 2020. Sammanlagt har det blivit nio böcker varav två barnböcker.

Vi mötte Alex Schulman via länk från hemmet och på frågan vad priset betyder svarar han att han är hedrad.

– Jag får aldrig några priser egentligen, så detta är ovant, men hedrande, för igen så är det något med Värmland som är väldigt speciellt. Dels personligt för mig, eftersom jag är uppvuxen i Värmland och vi har vårt sommarhus där, dels det som har att göra med sättet man berättar historier på i Värmland. Jag skulle säga att Värmland har Sveriges bästa historieberättare, det finns i traditionen, så att få detta pris är därför en extra fin sak för mig, eftersom jag är besatt av just berättande.

Litteraturstipendiaterna är Jakob Lind, Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren, Ninni Schulman och Malin Edgren. Samtliga motiveringar finns nedan.

Tidigare har Årets Värmlandsförfattare fått nöja sig med äran för det fina priset. Regionens kultur- och bildningsnämnd har tidigare i år beslutat att även ge en prissumma, vilket innebär att Årets värmlandsförfattare får 30 000 kronor. Den totala summan för litteraturstipendierna höjdes samtidigt från 60 000 kronor till 75 000 kronor.

Motiveringarna Litteraturpristagare 2021

Årets Värmlandsförfattare

Alex Schulman

Med okuvlig vilja söker sig Alex Schulman till livets smärtpunkter. Det får kosta vad det vill! Så har han också blivit en mästare i att bygga upp spänning. Stämningen i hans böcker lämnar inte läsaren i första taget. För detta mästerskap har han utsetts till årets Värmlandsförfattare.

Litteraturstipendiater 2021

Jakob Lind tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Morfars pistol.

Under hela författaren Jakob Linds barn- och ungdom fanns hans morfars pistol hemma hos hans mormor på Gärdet i Stockholm. När mormor dog fick Jakob ärva pistolen. Men vem var egentligen morfar och vad gjorde han i Finland under inbördeskriget 1918? Under mer än 20 år gör författaren research till denna bok som är hans debut. Morfars pistol är en oavbrutet välskriven, intressant, spännande och underhållande läsning.

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Kornas planet - om jordens och mångfaldens beskyddare. En bred skildring av kons och människans samarbete i 11 000 år, där kon gått från att vara följeslagare och samhällsbyggare till att bli hårt arbetande industriarbetare. I dag framställs hon ibland som ett hot men författarna ser henne snarare som ett offer för kommersialiseringen av vår mat.

Ninni Schulman tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Flickebarn nr 291. Den självbiografiska berättelsen handlar om hur hon föds med en ryggskada som hotar att kväva henne. Därför tvingas hon som barn bo på sjukhus långa perioder. I romanen rekapitulerar hon sin barndom och uppväxt med fixeringen i gips, blickarna och utanförskapet. Den visar på det mörker som också ryms inom den framgångsrika deckarförfattaren. En självutlämnande, hudlös och stark skildring.

Ett ovärderligt bidrag till historien. Malin Edgren bevarar och förevigar hundra värmländska röster i spåren av vår tids globala fenomen, Coronapandemin. Hon tilldelas därför Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Hundra röster om Corona.

Syftet med priserna

Region Värmlands pris Årets Värmlandsförfattare delas ut sedan 2003. Syftet med priset är att lyfta fram kvalificerade författarskap med anknytning till Värmland.

Region Värmlands litteraturstipendium delas ut sedan 2008. Syftet med stipendiet är att lyfta fram enskilda titlar av hög kvalitet ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning.

Fakta: Bibliografi Alex Schulman

• 2007 – Privat: mejlkorrespondens (tillsammans med Carolina Gynning)
  • 2009 – Skynda att älska
  • 2010 – Bajsfesten