Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Boka påfyllnadsdos efter 6 månader
Äldre herre och fyra ungdomar i naturen

Boka påfyllnadsdos efter 6 månader

Nu kan alla som är 18 år eller äldre boka tid för vaccination. För att kunna få en påfyllnadsdos ska det ha gått minst 6 månader efter dos 2 mot covid-19. Bokningsbara tider visas 35 dagar framåt i systemet.

Vaccination pågår för fullt i länet både inom kommunerna och på regionens vaccinationsmottagningar. Över 80 procent av alla som är 65 år eller äldre har nu vaccinerats eller är inbokade för vaccination med en påfyllnadsdos. Därför öppnas nu bokningen för alla som vaccinerats med den andra dosen för sex månader sedan.

– Prioriteringsordningen är till för att skydda de äldsta och mest sköra individerna. Nu kan vi öppna upp för alla som är 18 år eller äldre för vaccinbokning, säger tf verksamhetschef Cecilia Karlsson.

– Det är när du fick din andra dos som avgör när det är dags för dig att vaccinerade dig med påfyllnadsdosen.

Håll koll på tidsintervallet vid bokning

Tid för vaccination bokas framförallt genom att logga in på webbplatsen 1177.se Bokningsbara tider visas 35 dagar framåt i tiden.

– Vet du med dig att det är dags för din påfyllnadsdos i slutet av januari eller senare så ska du vänta med att logga in för att boka tid just nu, säger Cecilia Karlsson.

Bokningssystemet känner inte av när det är dags för varje person att få nästa spruta. För att boka en tid den 15 januari ska man ha vaccinerat sig med en andra dos den 15 juli eller tidigare.

– Du måste hålla koll själv. Du som bokat med för kort tidsintervall mellan doserna kommer inte att få ditt vaccin på plats. Vi är tacksamma för att du som bokat vaccintid för tidigt avbokar din tid så snart som möjligt så att en annan person kan få vaccin på den tiden, säger Cecilia Karlsson.

Två doser vaccin ger ett mycket gott skydd mot sjukdom för de allra flesta, i upp till ett år. Men skyddseffekten avtar med tiden och mer hos äldre personer än hos yngre. Vaccinationserbjudandet om en påfyllnadsdos gäller alla personer som är 18 år eller äldre och som vaccinerats med två doser mot covid-19.

När kan jag ta min påfyllnadsdos?

18–64 år: Tidigast 6 månader efter dos 2.

65 år eller äldre: Tidigast 5 månader efter dos 2.

Det finns tre sätt att ta reda på när du fick din andra dos vaccin:

Bokningsbara tider visas 35 dagar framåt i bokningssystemet när du loggat in på 1177.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?