Region Värmland / Nyhetsarkiv / Misstänkt fall av virusvarianten omikron i Värmland

Misstänkt fall av virusvarianten omikron i Värmland

Det första fallet av coronavirusvarianten omikron misstänks ha hittats i Värmland.
– Det var bara en tidsfråga. Nu arbetar vi för att kunna bekräfta detta och smittspårning pågår, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare.

Fallet rör en person som tagit prov på grund av lindriga symtom via egenprovtagning. Personen bor i Sverige men har även befunnit sig i Norge vid den misstänkta tidpunkten för smittillfälle.

– Fallet är enbart att betrakta som misstänkt i nuläget då provet utfallit positivt i så kallat typnings-PCR. Vi inväntar nu resultat av sekvensering. Fallet är alltså ännu inte bekräftat, säger Anna Skogstam.

Varianten av coronaviruset som först upptäcktes i södra Afrika har fått beteckningen omikron och klassas av Världshälsoorganisationen (WHO) som en variant av särskild betydelse.

– Vi vet inte särskilt mycket om den här varianten ännu. Det finns indikationer på att den skulle kunna vara mer smittsam, men samtidigt ännu ingen data som tyder på att den leder till allvarligare sjukdom än andra varianter. Hur det egentligen ligger till kommer vi att få veta med tiden, säger Anna Skogstam.

Hon understryker att gällande smittspårningsrutiner och förhållningsregler även gäller för omikronvarianten och inte skiljer sig åt för olika virus eller virusstammar.

– Det är viktigt att följa allmänna råd och rekommendationer som till exempel att hålla avstånd till andra i offentliga miljöer, stanna hemma när man är sjuk och att den som ännu inte vaccinerat sig gör det.

Smittskydd Värmland har i nuläget inga ytterligare kommentarer.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen