Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Fortsatt stora skillnader i hälsa mellan olika grupper men ensamhet finns hos både unga och äldre vuxna

Fortsatt stora skillnader i hälsa mellan olika grupper men ensamhet finns hos både unga och äldre vuxna

Ungefär sju av tio personer över 18 år skattade våren 2022 sin hälsa som bra. Men som tidigare har grupper med kort utbildning sämre hälsa än andra. De första rapporterna från undersökningen Liv och hälsa 2022 visar också att det är de yngsta och äldsta åldersgrupperna som besväras mest av ensamhet.

Undersökningen Liv och hälsa genomfördes våren 2022, gemensamt i regionerna Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro län. Resultatet visar att den självskattade hälsan varierar med kön, ålder och livssituation.

Fortsatt förebyggande arbete behövs

Precis som i tidigare nationella och regionala undersökningar anger kvinnor i lägre utsträckning än män att de har bra hälsa. Det är också vanligare att yngre personer rapporterar bättre hälsa än vad äldre gör.

Hos personer med eftergymnasial utbildning är bra hälsa vanligare än hos personer med kortare utbildning. Detsamma gäller personer med högre inkomstnivå jämfört med personer som har lägre inkomst. Andelen med bra hälsa varierar också mellan olika kommuner.

– Det är allvarligt att det fortfarande finns stora skillnader i hälsa mellan olika grupper i samhället. De socioekonomiska faktorerna har stor betydelse för hur människor mår. Det märks särskilt nu när många är oroliga över om de kan betala oväntade ökade kostnader. I Region Värmland vill vi intensifiera arbetet med att stärka grunden för god och jämlik hälsa och öka möjligheterna till arbete och egen försörjning. Vi måste fortsätta vårt arbete tillsammans med kommuner och övriga aktörer i länet för att ytterligare förbättra det hälsofrämjande och förebyggande arbetet i hela länet, säger Sofia Magnusson som är ordförande i kultur- och bildningsnämnden.

Sämre hälsa vid ensamhet

I undersökningen 2022 frågades även om ensamhet och isolering. Resultatet visar att andelen personer i Värmland som besväras av ensamhet och isolering är högst bland unga vuxna och de som är 85 år eller äldre.

– Att ha någon att dela sina innersta känslor med och att känna tillit till andra människor har stor betydelse för hälsan. Bland dem som saknar dessa skyddsfaktorer har cirka hälften bra hälsa, säger Anu Molarius som är epidemiolog och en av de ansvariga för undersökningen.

Färre röker men fler snusar

Hälsa kan ofta kopplas till levnadsvanor. Andelen rökare har minskat, samtidigt som andelen snusare har ökat, både i de fem länen generellt och i Värmland. Sedan 2004 har andelen med riskkonsumtion av alkohol minskat i åldersgruppen 18–49 år men ökat bland personer som är 70 år eller äldre.

Resultaten visar också att andelen personer med fetma har ökat mellan åren 2000 och 2022 i Värmland. Samtidigt är andelen personer som vistas i park, natur- eller grönområden minst några gånger per vecka hög, 79 procent.

– Vi vet i dag att genom minskad rökning, minskad riskkonsumtion av alkohol och ökad fysisk aktivitet kan enskildas hälsa och livskvalitet men också folkhälsan förbättras, samtidigt som det kan påverka samhällsekonomin positivt. Med hjälp av Liv och hälsa och andra befolkningsundersökningar kan vi följa hälsans utveckling. Vi i Region Värmland, men också kommuner och andra organisationer, kan på så sätt se vilka insatser för folkhälsan som behövs var, säger Anu Molarius.

Undersökningen Liv och hälsa

Undersökningen Liv och hälsa genomförs vart fjärde eller femte år sedan år 2000 via enkäter med frågor om hälsa, levnadsvanor, livsvillkor och vårdkontakter. Samma frågor ställs till den vuxna befolkningen i regionerna Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro län.

Undersökningen 2022 genomfördes februari–maj. Totalt skickades drygt 78 000 enkäter, varav 14 000 i Värmland, ut till slumpmässigt utvalda personer 18 år eller äldre. Svarsfrekvensen var 45 procent. Det innebär att cirka 35 000 personer, varav cirka 6 300 i Värmland, svarade på enkäten.

Mer information om undersökningen och resultaten finns på regionvarmland.se/livochhalsa.

Anu Molarius
Epidemiolog
010-831 97 42
anu.molarius@regionvarmland.se

Cecilia Nyberg
Folkhälsoanalytiker
010-831 40 58
cecilia.nyberg@regionvarmland.se

Sofia Magnusson
Regionråd, ordförande i kultur- och bildningsnämnden
076-191 77 83
sofia.magnusson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?