Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Ny bredbandsstatistik – Filipstad och Forshaga tar stora kliv

Ny bredbandsstatistik – Filipstad och Forshaga tar stora kliv

Färsk statistik från Post- och telestyrelsen (PTS) visar att tillgången till fast bredband sakta men säkert ökar i Värmland. Men i två kommuner har antalet anslutna hushåll utanför tätort ökat markant.

Precis som tidigare visar den årliga mätningen från PTS att den digitala infrastrukturen är ojämnt fördelad över landet och länen.

I Värmlands tätbefolkade områden är 78 procent av hushållen anslutna till ett bredband om 1 Gbit/s, jämfört med 72 procent i gles- och landsbygderna. Det är en ökning med 3 respektive 4 procentenheter sedan 2021.

Två värmländska kommuner sticker ut i statistiken vad gäller andel anslutna till fast bredband utanför tätort. Filipstad har ökat från 26 till 54 procent anslutna hushåll och Forshaga från 39 till 66.

– Det går åt rätt håll men mycket jobb återstår – i hela Värmland. De dyraste anslutningarna är kvar, de som inte bär sig marknadsmässigt. Vi måste kraftsamla så att vi, tillsammans med kommuner och nätägare kan ta hem mer av investeringsmedlen som finns för bredband, säger Erik Evestam (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden och får medhåll av Erik Larsson, regional bredbandskoordinator i Region Värmland.  

– Nyckeln i Forshaga och Filipstad har varit engagerade aktörer och kommuner i ett välfungerande samarbete, säger han.  

Blir omsprungna av andra län

Trots den utbyggnad som sker så tappar vi ändå gentemot andra. Totalt rankas Värmland som nummer 16 av 21 län.

– Att ha tillgång till en väl utbyggd och fungerande digital infrastruktur är avgörande för att alla ska ha likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd oavsett var i landet man bor, säger Stina Höök (M), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.  

För fler detaljer om nivåerna i länets kommuner, gå in på www.pts.se

Erik Evestam (C)

Ordförande regionala utvecklingsnämnden

Telefon: 010-831 76 44
E-post: erik.evestam@regionvarmland.se

Stina Höök (M)

Vice ordförande regionala utvecklingsnämnden

Telefon: 010-833 10 12
E-post: stina.hook@regionvarmland.se

Erik Larsson

Regional bredbandskoordinator

Telefon: 010-833 10 39
E-post: erik.larsson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?