Värmlänningarna behöver söka vård tidigare vid symtom på stroke
Tiden är avgörande för den som drabbas av en stroke. Värmlänningarna är dock bland de sämsta i landet på att ta sig till sjukhus vid en stroke.
– Vi tolkar det som att kännedomen om stroke och symtomen på sjukdomen behöver bli bättre. Det kan rädda liv, säger Felix Andler, överläkare.
Begreppet stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan och gör att man plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Tillståndet kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus.
– Tiden är avgörande vid en stroke. Ju snabbare man tar sig till sjukhus desto större är chansen att undvika svåra skador på hjärnan, säger Felix Andler.
Värmlänningarna är dock bland de sämsta i landet på att ta sig till sjukhus snabbt. Under 2022 var det inte ens 30 procent av de drabbade som tog sig till sjukhus inom 4,5 timmar. Mellan 2012 och 2013 genomfördes en nationell strokekampanj i Sverige och som effekt av detta kunde man se att den siffran som mest var uppe i 65 procent, vilket innebar att många fler kunde erbjudas propplösande behandling.
Under året kommer Region Värmland genomföra informationsinsatser för att öka kunskapen om strokesymtom i syfte att få fler att söka vård i tid.
Fakta: Akuttestet
AKUT-testet är en enkel metod som du kan använda för att undersöka om en person har fått stroke. Bokstäverna i ordet AKUT står för:
- A står för ansikte. Det syftar på att du ska be personen le och visa tänderna. Ring 112 om mungipan hänger.
- K står för kroppsdel. Det syftar på att du ska be personen lyfta armarna och hålla kvar i tio sekunder. Ring 112 om en arm faller.
- U står för uttal. Det syftar på att du ska be personen säga en enkel mening, till exempel ”Det är vackert väder idag ”. Ring 112 om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord.
- T står för tid. Det anger att ju fortare personen får behandling, desto mindre blir skadorna.