Värmland står inför stora problem
med kompetensförsörjning
Region Värmland presenterar en ny kartläggning av den värmländska kompetensförsörjningen. I rapporten blir det tydligt att länet har stora utmaningar redan idag och att flera insatser behövs för framtiden.
– Kompetensförsörjning är en helt avgörande fråga för Värmland och vi har stora utmaningar inom näringslivet och den offentliga välfärden, säger Erik Evestam (C), ordförande för regionala utvecklingsnämnden.
Rapporten är en uppdatering av den kartläggning som Region Värmland publicerade 2020. Den beskriver det värmländska kompetensförsörjningsbehovet och de utmaningar som länets arbetsmarknad står inför, samt vilka behov, möjligheter och hinder som näringsliv och offentlig sektor ser på kort och lång sikt.
– Rapporten fyller en viktig funktion när vi ska ta fram och genomföra insatser som resulterar i långsiktiga effekter. Genom att ha en gemensam kunskapsbas och förståelse i länet kan vi kroka arm med andra aktörer och driva många av de här frågorna tillsammans, säger Stina Höök (M), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Könssegregerad arbetsmarknad
Statistik visar att Värmland har en av de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i landet, där hälften av länets kvinnor är anställda inom välfärden, medan drygt en tredjedel av männen arbetar inom utvinning, tillverkning och byggverksamhet.
– Vi kan se i studier att jämställda företag är mer lönsamma eftersom de bland annat har lättare att attrahera rätt kompetens. Företag med en högre mångfald bland sina anställda visar dessutom en ännu högre vinst. Mer jämställda och inkluderande företag är med andra ord en förutsättning för att säkra vår framtida kompetensförsörjning, säger Erik Evestam.
Förstärkt uppdrag
Sedan den 1 augusti 2022 har Sveriges regioner har fått ett förstärkt uppdrag inom det regionala utvecklingsansvaret. Det innebär bland annat att Region Värmland gör bedömningar av länets kompetensförsörjningsbehov inom privat och offentlig sektor på kort och lång sikt.
– För att företagen ska hitta rätt kompetens ställs stora krav på utbildningsväsendet, men det ställer också krav på enskilda arbetsgivare som behöver ha strategier för långsiktig och flexibel kompetensutveckling, säger Stina Höök.
Kontakt
Erik Evestam (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden
Telefon: 010-831 76 44
Stina Höök (M), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden
Telefon: 010-833 10 12
Ulrica Matthed Bergström, strateg kompetensförsörjning
Telefon: 010‐833 10 64
Sandra Röjdén Thyberg, analytiker
Telefon: 010-831 53 63