Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Regionstyrelsen i korthet den 25 april 2023

Regionstyrelsen i korthet den 25 april 2023

Regionstyrelsen beslutade i samband med tisdagens sammanträde bland annat om styrelsens internkontroll och en rad investeringar.

Regionstyrelsens internkontroll

I samband med tisdagens sammanträde godkände regionstyrelsen uppföljningen utifrån styrelsens internkontrollplan.

Uppföljningen innefattade resultatet för perioden 1 januari till 31 mars 2023. Det visar ett underskott för verksamheten på 242 miljoner kronor, vilket är 211 miljoner lägre än budgeterat. Resultatet efter finansiella poster är ett underskott på 51 miljoner kronor vilket är 85 miljoner kronor högre än budgeterat.

De främsta orsakerna till resultatet är ökade personalkostnader, indexkostnader för linjetrafik inom kollektivtrafiken och köpt vård.

– Utifrån dagens redovisning har vi gett regiondirektören i uppdrag att se över hur vi ska komma till rätta med kostnadsutvecklingen. Den är allt för hög i delar av vår verksamhet, säger Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Sjukfrånvaron under januari och februari i år låg på 6,9 procent vilket är 2,7 procentenheter lägre än motsvarande period i fjol.

Flera beslut om investeringar

Regionstyrelsen beslutade också om ett flertal investeringar:

Investering i ny ultraljudsutrusning

Kvinnosjukvården har behov av nya ultraljudsapparater. I dag saknar verksamhetens gynekologiska enhet teknik som möjliggör mer avancerade undersökningar. För att kunna bedriva endometriosmottagning en gång i veckan lånar man utrustning från obstetriska ultraljudsmottagningen. Behovet av endometriosundersökningar är dock betydligt större än så, men med nuvarande arrangemang är det omöjligt att utöka. Nya ultraljudsapparater skulle ge bättre förutsättningar vid utredning av endometrios, men också av infertilitet eller för att hitta avvikelser på livmodern i samband med blödningsrubbningar.

Investeringen innebär en utgift på 1 200 000 kronor och kommer att generera årliga kostnader för verksamheten med avskrivning och internränta om 199 000 kronor samt driftskostnader till medicinsk teknik med cirka 60 000 kronor.

Regionstyrelsen godkände investeringen.

Byte av hissar

Inom Region Värmland finns omkring 140 hissar. De flesta hissar har en teknisk livslängd på 20–25 år och därefter renoveras eller byts hissarna. Nu behöver 13 av regionens hissar bytas ut. En utredning av samtliga hissar har gjorts där man bland annat tittat på hissarnas status, värde för verksamheten och avstånd till annan hiss. Resultatet har sedan legat till grund för den prioritering som gjorts. I en del fall är det möjligt att renovera och i andra fall är det mer ekonomiskt försvarbart att byta ut.

Investeringen för 2023 innebär en kostnad om 19 miljoner kronor och är en fortsättning på det byte som skedde under 2022. Syftet med bytet av hissarna är att säkerställa deras funktion och därmed bibehålla tillgängligheten. Investeringarna ger även möjlighet att uppfylla de nya tillgänglighetskraven som finns för hissar.

Styrelsen godkände investeringen.

Byte av patientkallelsesystem

Under 2022 påbörjades ett utbyte av patientkallelsesystem inom Region Värmlands hälso- och sjukvård. Ett patientkallelsesystemen är ett verksamhetssystem som är kopplat mot en vårdavdelning. Inom region Värmland finns ett stort behov av att byta ut system som uppnått sin tekniska livslängd.

För äldre kallelsesystem finns inte längre support eller reservdelar då de utgått ur produktion. Vid ett eventuellt haveri går systemen därför inte att reparera och underhålla. Skulle ett haveri uppstå är beräkningen att det tar ungefär 12–20 veckor från beställning av nytt system till driftsatt installation. Detta kan få stora negativa konsekvenser för vården som då helt står utan systemstöd.

Nu behöver en andra etapp av utbytet genomföras. En prioritering har gjorts utifrån vilka system som har störst brister och är behov av utbyte. Totalt rör det nio system på regionens tre sjukhus till en investeringskostnad på 7,4 miljoner kronor.

Styrelsen godkände investeringen.

Ny röntgenutrustning till CSK

Operationscentrum på Centralsjukhuset i Karlstad vill utöka möjligheterna till röntgen med ytterligare en så kallad c-båge som är en sorts röntgenutrustning.
I takt med att de kirurgiska metoderna utvecklas ställs större krav på röntgenstöd. Allt fler ingrepp kräver denna utrustning som numera också är standard. Flexibiliteten för verksamheten kommer att öka med en extra båge och man kan möta förändringar i exempelvis tilldelning av salar mellan olika opererande kliniker. Fler ingrepp hinns med när rätt utrustning finns på plats.

Verksamhetsinvesteringen medför en investeringsutgift på 1 350 000 kronor. Investeringen kommer att generera årliga kostnader för verksamheten med avskrivning och internränta om 224 000 kronor samt driftskostnader för medicinsk teknik, cirka 100 000 kronor.

Investeringen godkändes.

Kontaktinformation

Åsa Johansson (S)
Regionstyrelsens ordförande
070-880 71 53
asa.b.johansson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?