Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Regionala utvecklingsnämnden i korthet 16 maj

Regionala utvecklingsnämnden i korthet 16 maj

Remissvar på statens flygplatsutredning, en ny regional cykelplan och projektansökningar på cirka 20 miljoner kronor var några av de ärenden som hanterades på dagens regionala utvecklingsnämnd.

Regionala utvecklingsnämnden har nu gett klartecken för remissvaret gällande den statliga flygplatsutredningen Statens ansvar för det svenska flygplatssystemet – för tillgänglighet och beredskap. I svaret ställer sig nämnden bakom utredarens förslag om att Karlstad Airport ska få allmän trafikplikt, vilket innebär statligt stöd för reguljär flygtrafik till Arlanda. Däremot riktar nämnden kritik mot förslaget att ta bort trafikplikten för Hagfors och Torsby flygplatser, något som riskerar att leda till försämrad utveckling och tillgänglighet för både kommunerna och regionen som helhet. Flera andra delar av utredningen får medhåll i remissvaret, det handlar bland annat om ökat statligt ekonomiskt ansvar och större regionalt inflytande när flygtrafik ska upphandlas.

Remissvaret kommer slutligt att beslutas av regionstyrelsen, innan det skickas till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Övriga beslutsärenden

Regional cykelplan för Värmland

Region Värmland har tagit fram ett förslag till regional cykelplan. Arbetet har skett i dialog med kommunerna i Värmland och Visit Värmland. Den regionala cykelplanen är en del av arbetet med att få till en ökad och säker cykling i länet. Planen innehåller en lista med de stråk som prioriteras för utbyggnad och ett förslag på utbyggnad av ett huvudcykelnät på lång sikt. Nämnden godkände förslaget och nu skickas planen ut på remiss fram till den 27 oktober 2023.

Projektansökningar

Region Värmland startar ett nytt projekt om hållbara investeringar

Nämnden beviljade 4 437 250 kronor till Region Värmlands projekt Hållbara Investeringar för år 2023–2028. Projektet ska skapa förutsättningar för ett mer hållbart näringsliv i Värmland samt bidra till de nationella och europeiska klimatmålen om CO2-neutralitet.

Region Värmland ska stötta företag kring internationalisering

Nämnden beviljade 691 055 kronor till Region Värmland för projektet Exportprogram Värmland ökad innovationskraft för år 2023–2026. Projektet ska ge företag i Värmland nära tillgänglighet till rådgivning kring internationalisering, att stödsystem har resurser och kunskap samt att olika stöd samverkar för att ge kostnads- och resurseffektivitet.

Paper Province får stöd till CircBio Arena

Nämnden beviljade 1 531 600 kronor till The Paper Province Ekonomisk förening för projektet CircBio Arena för år 2023–2026. Förväntningar på projekt är bland annat att det ska ge fler företag möjlighet att utveckla digitala och cirkulära produktionsprocesser. Här är det gränsöverskridande mervärdet att det kan leda till utformning av gemensamma kunskaper som leder till mer miljö och klimatvänliga produktionsprocesser.

Säffle kommun får stöd till ABC – Across Border Collaboration

Nämnden beviljade 876 321 kronor till Säffle kommun för projektet ABC- Across Border Collaboration för år 2023–2025. Förväntningarna på projekt är att aktörer i gränsregionen ska etablera nya samarbetsformer som skapar social trygghet.

Karlstad Innovation Park får stöd till Game changer – ett hållbart, inkluderande och attraktivt värmländskt spelekosystem

Nämnden beviljade 3 999 797 kronor till Karlstad Innovation Park för projektet Game changer – ett hållbart, inkluderande och attraktivt värmländskt spelekosystem för år 2023–2026. Projektet ska arbeta med att öka antalet kvinnor och HBTQ+ som skapar spel och startar företag inom spelbranschen.

Coompanion Värmland får stöd till Social Innovation Värmland – ett innovationssystem

Nämnden beviljade 2 414 380 kronor till Coompanion Värmland för projektet Social Innovation Värmland – ett innovationssystem för år 2023–2026. Projektet ska skapa ett regionalt innovationssystem för sociala innovationer.

Stiftelsen Drivhuset får stöd till Ett smartare Värmland

Nämnden beviljade 1 500 000 kronor till Stiftelsen Drivhuset för projektet Ett smartare Värmland för år 2023–2026. Projektet ska koppla samman värmländska små och medelstora företag med studenter och starka aktörer inom smart specialisering. Genom detta skapas förutsättningar för ökad innovationskraft samt ett system där aktörer tillsammans arbetar mer cirkulärt, smart och resurseffektivt.

Uvåns Näringslivscenter AB får stöd till Utveckla Smart industricenter Hagfors

Nämnden beviljade 1 691 163 kronor till Uvåns Näringslivscenter AB för projektet Utveckla Smart Industricenter Hagfors för år 2023–2026. Projektet ska hjälpa små och medelstora tillverkande företag i regionen ska öka sin innovation- och transformationsförmåga samt stärka sin konkurrenskraft genom tillgång till kunskap och kompetens som erbjuds inom ramen för Smart Industricenter Hagfors.

Compare får stöd till Cross Border Cyber Capacity

Nämnden beviljade 1 950 000 kronor till Stiftelsen Compare Karlstad Competence Area för projektet Cross Border Cyber Capacity för år 2023–2026. Projektet ska uppmuntra tillkomsten av nya startups och spinoffs från forskningsmiljöer, befintliga företag och offentliga organisationer.

Skogsstyrelsen får stöd till Gränslös arbetskraft till skogs

Nämnden beviljade 1 077 449 kronor till Skogsstyrelsen för projektet Gränslös arbetskraft till skogs för år 2023–2026. Klimatomställningen och den expansiva bioekonomin kräver nya sätt att skapa ett hållbart skogsbruk. Projektet ska därför öka intresset för skogliga jobb och ge möjlighet till ett kunskapslyft för redan anställda.

Kontaktinformation

Erik Evestam (C)
Ordförande regionala utvecklingsnämnden
010‐831 76 44
erik.evestam@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?