Automatisk tolkningsalgoritm kan på ett säkert sätt korrekt utesluta EKG-registreringar utan förmaksflimmer
Ny forskning från Region Värmland visar att tum-EKG, en handhållen apparat för arytmidiagnostik, på ett mycket säkert sätt korrekt kan utesluta EKG-registreringar utan förmaksflimmer. Manuell granskning är fortsatt viktigt för att i nästa steg identifiera registreringar med förmaksflimmer.
Förmaksflimmer är en allvarlig hjärtrytmrubbning som drabbar allt fler och som kan ha allvarliga följdeffekter som stroke och förtida död. Tidig detektion av förmaksflimmer möjliggör att kunna sätta in förebyggande insatser som minskar riskerna för efterföljande stroke.
Sofia Skröder är biomedicinsk analytiker på Region Värmland och har påbörjat en avhandling med namnet Prediktion, diagnostik och påverkan av förmaksflimmer vid aterosklerotisk sjukdom och har nyligen fått sin första artikel publicerad. Studien visar att tum-EKG, en handhållen apparat för arytmidiagnostik, på ett mycket säkert sätt korrekt kan utesluta EKG-registreringar utan förmaksflimmer.
Resultat
Tum-EKG är en handhållen apparat som har en integrerad automatisk tolkningsalgoritm som bland annat kan användas för arytmidiagnostik. Syftet med studien var att undersöka validiteten för detektion av förmaksflimmer hos den automatiska tolkningsalgoritmen i tum-EKG jämfört med manuell tolkning som är den tolkningsmetod man förlitar sig på vid diagnostik idag.
255 patienter med totalt 48 308 EKG-registreringar, motsvarande cirka 403 timmar inspelningstid, har samlats in och analyserats i studien. Resultatet visar att algoritmen kan på ett mycket säkert sätt korrekt utesluta EKG-registreringar utan förmaksflimmer men att manuell granskning fortsatt är viktig för att på ett korrekt sätt identifiera registreringar med förmaksflimmer. Fortsatt arbete föreligger för att optimera algoritmen för att vara så diagnostiskt träffsäker som möjligt samtidigt som befintliga sjukvårdsresurser så som biomedicinska analytiker och läkare används på ett mer effektivt sätt.
Varför har du valt att forska inom just det här området Sofia?
– Jag har ända sedan utbildningen till biomedicinsk analytiker särskilt intresserat mig för hjärtdiagnostik och har alltid varit lite mer intresserad åt det tekniska hållet; vilka metoder som används och hur de skulle kunna användas på bästa och mest effektiva sätt för både patient och personal. Sedan är jag extra fascinerad av EKG som diagnostisk metod generellt då det är så mycket information som kan utvinnas från en jämförelsevis relativt enkel, billig och säker undersökning så är ju möjligheterna enorma! När jag senare arbetade på Klinisk fysiologi på CSK förstärktes detta ytterligare och jag fick kontakt med en forskargrupp i Örebro via företagskontakter som använde tum-EKG i sitt projekt där jag kunde få göra detta arbete. Efter att ha tolkat alla 48 308 EKG-registreringar 2–3 gånger om så skulle man kunna tro att jag var nöjd med detta men tvärtom så har det bara gett mersmak, säger Sofia Skröder.
Vad kan din forskning leda till för patienten?
– Patienter med förmaksflimmer lider upp till fyra till fem gånger högre risk att drabbas av ischemisk stroke jämfört med individer i normal sinusrytm. Stroke är idag en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättning och försämrad livskvalitet hos vuxna. Genom att påbörja behandling med blodförtunnande läkemedel kan risken för stroke minskas rejält och tillsammans med symtomlindrande behandling öka livskvaliteten hos patientgruppen. För att kunna sätta in rätt behandling krävs en tillförlitlig diagnos, och tum-EKG med tillhörande tolkningsalgoritm har en stor möjlighet att assistera i diagnostiken av rytmrubbningen och metoden har flera fördelar jämfört med annan typ av arytmidiagnostik, säger Sofia Skröder.
Länk till artikel
Artikeln är publicerad i tidskriften Pacing and Clinical Electrophysiology:
Validation of a handheld single‐lead ECG algorithm for atrial fibrillation detection after coronary revascularization (wiley.com)