Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Hälso- och sjukvårdsnämnden i korthet 13 juni 2023

Hälso- och sjukvårdsnämnden i korthet 13 juni 2023

Vid tisdagens sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden fattades bland annat beslut om remisskrav för neuropsykiatriska undersökningar.

Beslut om remisskrav för neuropsykiatrisk utredning

Ungefär 1 600 vuxna står i kö för neuropsykiatrisk utredning inom den psykiatriska öppenvården. Verksamheten har fått ett uppdrag att upphandla externa företag för att utföra utredningar för vuxna och barn och därmed minska väntetiderna.

I vissa regioner upphandlas neuropsykiatriska utredningar som en fristående vårdtjänst utan remisskrav. Det betyder att individen utifrån en egen bedömning kan söka och få en utredning utförd hos de upphandlade företagen. Det innebär att det varken behöver finnas någon specialistbedömning av patientens symtom innan patienten söker en utredning eller att det finns någon sjukvårdsverksamhet som är mottagare av utredningsresultatet och som ansvarar för fortsatta insatser. Inom Region Värmland kontaktar patienter barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin eller privat vårdgivare med en egenremiss och begär en utredning utan initial bedömning.

Remisskrav för neuropsykiatriska utredningar har införts i 13 av landets 21 regioner. I dagsläget finns inget krav i Region Värmland, men verksamheten har gjort bedömningen att detta bör införas. Syftet är att kunna ta ett större ansvar för hela vårdkedjan samt skapa förutsättningar för både bättre kostnadskontroll och behovsbedömning. Med ett remisskrav kommer patienter ta kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin eller vuxenpsykiatrin där läkare på mottagningen gör en första bedömning och tar ställning till om patienten ska remitteras till privat vårdgivare.

Ett införande bedöms få positiva konsekvenser. Detta genom att patienter som utreds av privata utförare kommer att ingå i en vårdkedja som innefattar en första medicinsk bedömning, utredning med likvärdiga kvalitetskrav som de inom Region Värmlands verksamheter. Dessutom utgör regionen en tydlig mottagare av utredningsresultatet med ansvar för de insatser som utredningsresultatet visar.

Remisskrav bedöms bidra till mer jämlik vård genom att remisser till privata vårdgivare kan styras till utförare som är upphandlade inom Region Värmlands ramavtal där kvalitetskraven tydligt anges. Bedömningen är också att risken för att utredningar görs i onödan, eller behöver göras om på grund av bristande kvalitet, kommer att minska.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar för vuxna och barn.

Kontaktinformation

Daniel Schützer
Regionråd S och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
070-289 85 55
daniel.schutzer@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?