Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Ojämlikt deltagande i screening mot cancer

Ojämlikt deltagande i screening mot cancer

Värmlänningarna är bra på att delta i hälso- och sjukvårdens screeningprogram mot cancer. Men det är inte alla som gör det när de blir kallade. Det leder till ojämlik hälsa och nu ska kunskapen om screening höjas.

Under september månad genomförs extra insatser i Sverige och flera andra EU-länder för att öka kunskapen om screening och motivera fler invånare att delta.

– I Sverige har vi kommit långt med erbjudande om screening. I dag får alla invånare med folkbokföringsadress i Sverige och som uppfyller kriterierna för screening för bröstcancer och cancer i livmoderhalsen kallelser. Och även inom programmet screening för tjock- och ändtarmscancer beräknar man, när screeningen är helt införd i regionerna, att nästan 100 procent av den målgruppen kommer erbjudas screening. Men vi måste arbeta mer för att få ett jämlikt deltagande, berättar Elin Ljungqvist, nationell screeningsamordnare Regionala cancercentrum i samverkan.

Fler behöver delta i screeningprogrammen som erbjuds

Trots att nästan alla invånare i Sverige erbjuds screening för tidig upptäckt av cancer, så är deltagandet ojämlikt beroende på var i landet man bor och vilken utbildningsnivå man har. Studier genomförda av Regionala cancercentrum i samverkan visar att personer som bor i socioekonomiskt svaga områden och utanför tätorter deltar mer sällan i screening än personer som bor i tätorter. I vissa områden finns det kvinnor som inte lämnat cellprov de senaste 10–20 åren.

– I Värmland ligger vi bra till i arbetet med screening mot livmoderhalscancer. Med något enstaka undantag har täckningsgraden för cellprov ökat varje år under de senaste tio åren och låg på närmare 90 procent under 2022, säger Maria Heggen, barnmorska och samordnare gynekologisk cellprovtagning i Värmland.

Även vad gäller mammografiscreening ligger Värmland bra till.

– Deltagarfrekvensen hittills i år ligger på 86 procent. Det finns variationer inom regionen, men det är ett mycket bra resultat i jämförelse med hela riket. Sedan vill vi förstås att ännu fler utnyttjar möjligheten till screening. Tidigt upptäckt cancer ökar chansen att bli botad, säger Urban Lidström, enhetschef på mammografimottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad.

I en annan studie har det framkommit att socioekonomi hänger samman med både insjuknande och tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer. Att ha lägre utbildning och lägre inkomstnivå ökar risken både för att insjukna i tjock- och ändtarmscancer och för att sjukdomen upptäcks i ett senare skede.

– Det här är problematiskt då cancer är lättare att behandla och chanserna att överleva är större vid tidig upptäck av sjukdomen. Vi behöver sprida kunskap om vad screening mot cancer är och förståelse för varför det är viktigt att delta när man får en kallelse eller ett brev om självprov, säger Elin Ljungqvist.

Brist på information, språkbarriärer och kulturella aspekter kan också utgöra hinder för att delta i screeningprogrammen. Det har under flera års tid gjorts specifika insatser i områden med många utlandsfödda för att öka kunskapen om screening, men än finns det mycket kvar att göra för att deltagandet ska bli mer jämlikt i landet.

Regionerna samarbetar i en nationell informationskampanj

En förutsättning för att öka deltagandet i screening är att öka människors kunskap om betydelsen av att upptäcka cancer tidigt. Därför går nu Sveriges regioner ihop, tillsammans med 1177, i en gemensam informationskampanj om screening som kommer synas i sociala medier, annonser och på affischer runt om i landet. Det kommer också hållas webbinarier om screening mot cancer i dag och i framtiden för vårdpersonal och medarbetare i regionerna för att öka kunskapen om screening.

Kontaktinformation

Maria Heggen
Barnmorska och samordnare gynekologisk cellprovtagning, Region Värmland
010-831 59 64
maria.heggen@regionvarmland.se

Urban Lidström
Enhetschef mammografimottagningen CSK, Region Värmland
010-839 11 14
urban.lidstrom@regionvarmland.se

Elin Ljungqvist
Nationell screeningsamordnare, Regionala cancercentrum i samverkan (RCC)
072-230 77 85
elin.ljungqvist@vgregion.se

Fakta

I dag omfattas de nationella screeningprogrammen av undersökningar för tidig upptäck av cellförändringar och cancer i livmoderhalsen och bröstcancer. Dessutom håller screening mot cancer i tjocktarmen och ändtarmen på att införas i regionerna. Alla invånare i Sverige som uppfyller kriterierna för screening kallas, och undersökningarna kostar ingenting för dem som deltar.

Genom att ta cellprov eller självprov för humant papillomvirus (HPV) varje gång man får en kallelse minskar risken att bli sjuk i cancer i livmoderhalsen med 90 procent. Cellprov och självprov för HPV erbjuds kvinnor och transpersoner med livmoderhals som är 23–70 år.

I Sverige erbjuds även bröstcancerscreening med mammografi för kvinnor 40–74 år och sedan 2021 har regionerna börjat införa screening för tidig upptäckt av cancer i tjocktarmen och ändtarmen med avföringsprov för både män och kvinnor som är 60–74 år.

EU uppdaterade nyligen sina rekommendationer om cancerscreening där medlemsländerna uppmanas att arbeta för målet att senast 2025 ska 90 procent av de invånare som uppfyller kriterierna för screening av bröst-, livmoderhals- och tjock- och ändtarmscancer erbjudas att delta. Medlemsländerna ska särskilt arbeta för att alla får lika tillgång till screening med särskilt fokus på socioekonomiskt svaga områden.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?