Regionstyrelsen i korthet den 26 september 2023
Regionstyrelsen beslutade i samband med tisdagens sammanträde bland annat om en riktlinje och översyn gällande administrativa lokaler samt om hushållstidningen 1177.
Åtgärder för att nå en ekonomi i balans
Regiondirektör Peter Bäckstrand föreslog i samband med styrelsens sammanträde ytterligare förslag för att nå en ekonomi i balans. Utöver de åtgärder som tidigare beslutats om arbetar förvaltningen med följande:
- Skärpta regler för nyttjande av hyrbil.
- Ändrad städfrekvens för administrativa lokaler och omklädningsrum.
- Förändring i arbetssätt och öppettider för receptioner i regionservice regi.
- Övervägande om julgåva till Region Värmlands anställda.
- Inventering av tjänster lämpliga för utkontraktering.
Regionstyrelsen godkände redovisningen.
Regionstyrelsens internkontroll
Verksamhetens resultat för perioden januari till augusti är minus 245 miljoner kronor vilket är 461 miljoner sämre än budgeterat. De främsta orsakerna till resultatet är fortsatt bemanningskostnader, 590 miljoner, indexkostnad för linjetrafik, 60 miljoner, samt köpt vård, 100 miljoner.
Prognosen för helåret 2023 ett underskott på 937 miljoner vilket är 659 miljoner sämre än budgeterat.
Regionstyrelsen godkände internkontrollrapporteringen.
Beslut om riktlinje och översyn gällande administrativa lokaler
Inom Region Värmland finns många olika typer av arbetsplatser däribland administrativa lokaler eller kontor. Kontorsarbetet har förändrats mycket de senaste åren och dagens arbete har få likheter med hur det såg ut för 20 år sedan. En och samma arbetsplats ska i dag kunna främja kreativitet, öka samarbete, erbjuda mötespunkter och samtidigt ge möjlighet till ostört arbete för uppgifter som kräver större fokus. Få arbetsuppgifter utförs vid samma skrivbord hela dagen. I stället sitter många i möten av olika slag, medan det egna skrivbordet står tomt.
Kraven och behoven på den administrativa arbetsplatsen har förändrats. Med anledning av detta behöver regionens kontor ses över. För det behövs en riktlinje som är politiskt beslutad. Därför har Regionfastigheter, på uppdrag av regionledningen, tagit fram en riktlinje för administrativa lokaler.
Syftet med riktlinjen är att stötta och skapa goda förutsättningar för planering av flexibla, hållbara och attraktiva administrativa lokaler inom Region Värmland. Vid översyn av regionens kontorsarbetsplatser ska den tillämpas tillsammans med andra styrande dokument, och myndighetskrav för att erhålla en god arbetsplats som främjar kreativitet och ökar effektiviteten och attraktiviteten. Syftet är också att få ett bättre lokalnyttjande samt att minska kostnaderna för administrativa lokaler på sikt.
Regionstyrelsen fastställde riktlinjen och gav regiondirektören uppdraget att genomföra förändringar av regionens administrativa lokaler enligt riktlinjen.
Regionen slutar att dela ut hushållstidningen 1177
Hushållstidningen 1177 har delats ut i Värmland sedan 2015. Tidningens syfte är att främja folkhälsan och öka den förebyggande hälsovården. Ett av målen med utgivningen har också varit att öka kännedomen om webbplatsen 1177.se och främja användandet av dess e-tjänster.
Under det senaste året har kostnaderna för bland annat tryck och distribution av tidningen ökat kraftigt. Tidigare har produktion och distribution av fyra nummer av 1177-tidningen till samtliga värmländska hushåll kostat cirka 1,6 miljoner kronor per år. Men under 2023 har kostnaderna för tryck och distribution ökat med 40 000 respektive cirka 200 000 kronor per nummer. Det innebär att den sammanlagda kostnaden har stigit till cirka 2,2 miljoner kronor per år.
Vidare har kännedomen om 1177.se och e-tjänsterna ökat markant, bland annat till följd av den senaste pandemin då samtliga regioner använde 1177.se som ett nav för kommunikationen till invånarna. Den senaste mätningen av 1177 visar exempelvis att kännedomen om varumärket 1177.se är 99,2 procent i Värmland vilket är högre än rikssnittet. Dessutom har 93 procent av alla invånare i Värmland någon gång loggat in på webbplatsen 1177.se och e-tjänsterna används av invånare i alla åldrar.
Mot bakgrund av Region Värmlands ekonomiska situation har man därför föreslagit att Region Värmland ska avsluta utgivningen av tidningen från och med den 31 december 2023.
Regionstyrelsen beslutade i linje med förslaget.
Återremiss för nytt elevboende på Molkoms folkhögskola
Molkoms folkhögskola har i dag ett elevboende som saknar möjligheter att ta emot boende med funktionsnedsättning. Därför har man tillsammans med Regionfastigheter utrett olika möjligheter för att tillgänglighetsanpassa boendet. Detta har lett till ett förslag om att bygga nya elevboenden i modulform. Det handlar om totalt 13 elevrum varav 2 är tillgänglighetsanpassade. Modulerna kan uppföras intill det elevboende som finns i dag vilket innebär att man inte behöver några ersättningslokaler. Dagens elevboende kan därefter rivas.
Ärendet prioriterades redan 2020 att belasta investeringsutrymmet för regionens fastigheters bevarande 2021. Investeringen uppskattades då till mellan 15 och 20 miljoner kronor. I dag är den bedömda kostnaden 19 miljoner kronor.
Styrelsen beslutade att återremittera ärendet för att säkerställa att samverkan har skett med Funktionsrätt Värmland innan man fattar beslut.
Kontaktinformation
Åsa Johansson (S)
Regionstyrelsens ordförande
070-880 71 53
asa.b.johansson@regionvarmland.se